Betiltották a legnagyobb független belarusz híroldal utódját

külföld
2021 augusztus 13., 17:13
comments 1

Szélsőségesnek minősítette és betiltotta a Zerkalo.io hírportál működését egy fehérorosz bíróság - közölte a minszki belügyminisztérium pénteken.

A Zerkalo.io a tut.by nevű oldal utódja volt, amit a kormány tavasszal tiltott be.

A belügyminisztérium közlése szerint a hírportál működtetőinek börtönbüntetéssel kell számolniuk, ha az oldalon megjelent tartalmakat megosztják a közösségi médiában. Az ilyen tartalmak megosztását már korábban is pénzbüntetéssel vagy őrizetbe vétellel sújtották a hatóságok.

A Zerkalo.io, aminek szerkesztőségét külföldről üzemeltetik, közölte, hogy fellebbezést nyújt be a bírósági határozat ellen.

A tut.by oldalát a fehérorosz hatóságok számos razziát követően kezdték blokkolni májusban, és őrizetbe vették a médium számos munkatársát.

A tut.by az ország fő független médiuma volt, amely a rendszerellenes tüntetésekről és az azt követő megtorlásokról széleskörűen tudósított szövegben és képekben. A portál azt állította, hogy naponta akár 20 millió egyéni látogatója is lehetett. Miután tavaly év végén törölték a jegyzett tömegtájékoztatási eszközök listájáról, internetes forrásként működött tovább, így általa is tájékozódhatott tovább a közönség a fehéroroszországi eseményekről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.