Betiltották a legnagyobb független belarusz híroldal utódját

augusztus 13., péntek 17:13
2

Szélsőségesnek minősítette és betiltotta a Zerkalo.io hírportál működését egy fehérorosz bíróság - közölte a minszki belügyminisztérium pénteken.

A Zerkalo.io a tut.by nevű oldal utódja volt, amit a kormány tavasszal tiltott be.

A belügyminisztérium közlése szerint a hírportál működtetőinek börtönbüntetéssel kell számolniuk, ha az oldalon megjelent tartalmakat megosztják a közösségi médiában. Az ilyen tartalmak megosztását már korábban is pénzbüntetéssel vagy őrizetbe vétellel sújtották a hatóságok.

A Zerkalo.io, aminek szerkesztőségét külföldről üzemeltetik, közölte, hogy fellebbezést nyújt be a bírósági határozat ellen.

A tut.by oldalát a fehérorosz hatóságok számos razziát követően kezdték blokkolni májusban, és őrizetbe vették a médium számos munkatársát.

A tut.by az ország fő független médiuma volt, amely a rendszerellenes tüntetésekről és az azt követő megtorlásokról széleskörűen tudósított szövegben és képekben. A portál azt állította, hogy naponta akár 20 millió egyéni látogatója is lehetett. Miután tavaly év végén törölték a jegyzett tömegtájékoztatási eszközök listájáról, internetes forrásként működött tovább, így általa is tájékozódhatott tovább a közönség a fehéroroszországi eseményekről. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt