Csehország 100 ezer Janssen-vakcinát kap Magyarországtól

külföld
2021 augusztus 13., 15:26
comments 1

Csehország a közeli napokban 100 ezer koronavírus elleni Janssen-vakcinát kap Magyarországtól - jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő pénteken a Twitteren.

Babis nem közölte, hogy ajándékról vagy kölcsönről van-e szó. Csehország már korábban három tételben összesen 340 ezer adag Pfizer/BioNtech-vakcinát kapott kölcsönbe Magyarországtól. A cseheknek a kölcsönt az év végéig kell visszaadniuk Magyarországnak.

„A Johnson & Johnson - a Janssen anyacége - vakcinái egyadagosak, és elsősorban a regisztráció nélküli oltópontokon népszerűek Csehországban” - jegyezte meg Andrej Babis. Janssen-vakcinákkal oltanak például a prágai vasúti főpályaudvaron.

Bejegyzésében Babis hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest együttműködése ezen a téren nagyon jó, és ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a segítségért.

Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy oltóanyagot ad át Csehországnak. Prága ugyanis nem értett egyet azzal a kompromisszumos megállapodással, amelynek eredményeképpen az Európai Unióban szétosztottak 10 millió adag vakcinát és emiatt kevesebbet kapott Brüsszelből. Andrej Babis már korábban is azt mondta újságíróknak, hogy az osztrák, magyar és szlovén ígéretek mind teljesültek.

A 10,7 milliós Csehországban péntekig több mint 10,5 millió adag vakcinát adtak be a lakosoknak, teljesen beoltottnak 5,25 millió állampolgár számít. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.