Rasszisták inzultálták Tokió ukrán birkózóbajnokát, a Lőrincz Viktort legyőző Belenjukot, „fekete majomnak” nevezték

rasszizmus
2021 augusztus 14., 08:45

Zsan Belenjuk ukrán olimpikon Facebook-oldalán számolt be pénteken arról, hogy Kijev központjában ismeretlenek kötöttek bele és provokálni kezdték. Olyanokat kiabáltak neki, hogy „Mit tudhat egy fekete majom a hazafiságról?” és „Menj Afrikába!”. Belenjuk apja ruandai, anyja pedig ukrán. Az incidensből szerencsére nem lett verekedés, de Belenjuk felháborodva kérdezte meg a követőit:

„Vajon ukránnak számítok a hazám számára? A hazafiságnak mi itt a kritériuma? Mennyire érezheti magát biztonságban egy olimpiai bajnok az országában és a szülővárosában? Normális, hogy egy európai államban sértegetnek valakit, aki arra tette fel az életét, hogy dicsőséget szerezzen az országának?”Néhány órával később megköszönte Denisz Monasztirszkij belügyminiszter és az ukrán rendőrség gyors reakcióját, akiknek minden szükséges információt megadott. Majd hozzátette: „Szeretem a hazámat, mindent tőle kaptam, és senki sem kényszeríthet arra, hogy elmenjek innen.”

Belenjuk az olimpiai győzelme után Tokióban.
photo_camera Belenjuk az olimpiai győzelme után Tokióban. Fotó: DAISUKE TOMITA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Belenjuk nemcsak sikeres birkózó (Európa- és világbajnokságot is nyert már, idén pedig kategóriájában Lőrincz Viktort legyőzve aranyat az olimpián), hanem A Nép Szolgája nevű centrista párt politikusa is, az ukrán parlament első színes bőrű képviselője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.