Rasszisták inzultálták Tokió ukrán birkózóbajnokát, a Lőrincz Viktort legyőző Belenjukot, „fekete majomnak” nevezték

2021 augusztus 14., szombat 8:45

Zsan Belenjuk ukrán olimpikon Facebook-oldalán számolt be pénteken arról, hogy Kijev központjában ismeretlenek kötöttek bele és provokálni kezdték. Olyanokat kiabáltak neki, hogy „Mit tudhat egy fekete majom a hazafiságról?” és „Menj Afrikába!”. Belenjuk apja ruandai, anyja pedig ukrán. Az incidensből szerencsére nem lett verekedés, de Belenjuk felháborodva kérdezte meg a követőit:

„Vajon ukránnak számítok a hazám számára? A hazafiságnak mi itt a kritériuma? Mennyire érezheti magát biztonságban egy olimpiai bajnok az országában és a szülővárosában? Normális, hogy egy európai államban sértegetnek valakit, aki arra tette fel az életét, hogy dicsőséget szerezzen az országának?”Néhány órával később megköszönte Denisz Monasztirszkij belügyminiszter és az ukrán rendőrség gyors reakcióját, akiknek minden szükséges információt megadott. Majd hozzátette: „Szeretem a hazámat, mindent tőle kaptam, és senki sem kényszeríthet arra, hogy elmenjek innen.”

Belenjuk az olimpiai győzelme után Tokióban. Fotó: DAISUKE TOMITA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Belenjuk nemcsak sikeres birkózó (Európa- és világbajnokságot is nyert már, idén pedig kategóriájában Lőrincz Viktort legyőzve aranyat az olimpián), hanem A Nép Szolgája nevű centrista párt politikusa is, az ukrán parlament első színes bőrű képviselője.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt