Lélegeztetőgépre került az oltásellenes bíboros, miután elkapta a koronavírust

egyház
2021 augusztus 16., 17:00
comments 3

Raymond L. Burke amerikai érsek XVI. Benedek pápa idején lett bíboros, majd a vatikáni legfelsőbb bíróság vezetőjeként a katolikus egyház legbefolyásosabb vezetőinek egyike. Ferenc pápa fokozatosan szorította ki a hatalomból az őt sokszor burkoltan, néha nyíltan kritizáló bíborost, aki a pápa egyik legfőbb ellenlábasának számít az egyházon belül.

XVI. Benedek bíborossá kreálja Raymond Burke-öt
photo_camera XVI. Benedek bíborossá kreálja Raymond Burke-öt 2010-ben Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Korábban is voltak hírhedt megszólalásai, a melegeket és az elváltakat például gyilkosokhoz hasonlította, mivel egyaránt a legsúlyosabb bűnöket követik el. Jellemző lépése volt 2007-ben, hogy kilépett egy katolikus kórház felügyelőbizottságából, mert a kórház javára szervezett jótékonysági koncerten fellépett Sheryl Crow, aki támogatja az abortuszt választó nőket.

A koronavírus idején is szembehelyezkedett az oltáspárti vatikáni irányvonallal. Tavaly decemberben arról prédikált, hogy a „vuhani vírust” arra használják „bizonyos erők, a családok és a nemzetek szabadságának ellenségei, hogy végrehajtsák gonosz terveiket”. Hangoztatta azt az összeesküvés-elméletet is, hogy

a vakcinákba mikrochipeket tesznek, hogy aztán irányítani tudják a lakosságot. Kritizálta azokat a katolikusokat is, akik nem hisznek benne, hogy Jézus megvédi őket a fertőzéstől.

A 73 éves bíboros, aki gyakran járt maszk nélkül Rómában a pandémia alatt, múlt héten jelentette be, hogy elkapta a covidot. A mai hírek szerint lélegeztetőgépre került Wisconsinban, ahonnan származik. (WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.