Éles lőszerrel gyakorlatozik a kínai haditengerészet Tajvan közelében

külföld
2021 augusztus 17., 10:45

Nagyszabású hadgyakorlatot tart Tajvanhoz nagyon közel a kínai Népi Felszabadító Hadsereg, hadihajókat, vadászrepülőket és tengeralattjárók elleni repülőgépeket bevetve. A kínai hadsereg közlése szerint ezzel reagálnak arra, hogy a tajvani kormány az Egyesült Államokkal karöltve folyamatosan provokálja Kínát és súlyosan sérti annak szuverenitását, bár hogy ez pontosan miben merül ki, azt nem fejtették ki a hadsereg szóvivői.

Az biztos, hogy Tajvan nemrég jelentős fegyvervásárlásról állapodott meg az Egyesült Államok kormányával, és kölcsönösen felvette a diplomáciai kapcsolatokat a litván kormánnyal. Kína válaszul hazaküldte Litvánia kínai nagykövetét és hazahívta saját diplomatáit Vilniusból.

A kínai hadsereg folyamatosan küld repülőket a kínai kormány szerint Kínához tartozó, magát viszont függetlennek tartó Tajvan körüli légtérbe. A felderítő gépek, vadászrepülők és bombázók sosem lépnek be Tajvan légterébe, de szakértők szerint egyre többször repülnek át Kína és a tajvani sziget közötti szoros felezővonalon, egyenesen Tajvan felé tartva.

A Kínai Kommunista Párt idén ünnepli fennállásának századik évét, és sokan találgatták, hogy Hszi Csin-ping az évfordulóra időzítve megpróbálja majd kiterjeszteni Kína befolyását Tajvanra is. A mostani kínai hadgyakorlatra reagálva a szigetország hadserege azt közölte, felmérték a helyzetet, és készek reagálni, ha a helyzet azt indokolttá teszi. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.