Sírva kérte az afgán újságíró a NATO főtitkárát, hogy ne ismerje el a tálibok uralmát

augusztus 17., kedd 17:16
1

„Afgán nőként és afganisztáni állampolgárként” kérdezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Lailuma Sadid, a Brussels Morning Newspaper újságírója arról, hogyan látja Afganisztán jövőjét. Az újságíró szerint afgán nők ezrei nem tudják, mi lesz velük a visszatérő tálibok uralma alatt, és nem érti, hogyan dobhatja sutba az elmúlt 20 évet a nemzetközi közösség és a NATO.

Sadid ezenkívül sírva kérte Stoltenberget, ne ismerje el a tálib kormányt, és ne kössön velük a NATO olyan nemzetközi megállapodást, amilyet a Trump-kormányzat kötött.

„Nehéz döntés volt az afganisztáni NATO-jelenlét megszüntetése, nehéz volt, mert osztozom a fájdalmában és megértem a csalódottságát” - kezdte válaszát a NATO-főtitkár, aki egyébként épp Norvégia miniszterelnöke volt 2001-ben, amikor a NATO-hadművelet keretében az ő országa is részt vett Afganisztán megszállásában. Stoltenberg szerint a NATO továbbra is támogatni fogja az afgánokat, figyelni fogja az eseményeket, és ha kell, felelősségre vonja az ország új vezetőit, hogy rávegye őket az emberi jogok, köztük a nők jogainak biztosítására.

(via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt