Újra fel tudnak szállni a gépek a kabuli reptérről

afganisztán
2021 augusztus 17., 04:25

Keddre is jut a megdöbbentő fotókból, amik a kabuli reptéren készülnek. Az alábbi képen a Defense One információi szerint 640 ember látható, akik egyszerre hagyták el az afgán fővárost az amerikai légierő egyik C-17 Globemaster szállító-repülőgépével. Soha ennyi ember nem utazott ezen a típuson, talán még egyetlen repülőn sem.

link Forrás

A helyzet a repülőtéren, amelynek kifutópályáit az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, hétfő délután olyannyira súlyossá vált, hogy több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, a kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt.

Azt követően, hogy újraindult a forgalom, a repülőtéren leszállt a német légierő A400M típusú szállító repülőgépe. Feladata a német állampolgárok evakuálása Afganisztánból - közölték biztonsági források. És néhány órája Kabulba érkezett a francia légierő ugyanilyen repülőgépe, amely a francia állampolgárok mellett a hozzájuk kötődő afgánokat is kivitte az országból.

A francia légierő gépe kedden hajnalban Kabul repterén.
photo_camera A francia légierő gépe kedden hajnalban Kabul repterén. Fotó: -/AFP

Joe Biden hétfői beszédében azt ígérte, az amerikai hadsereg biztosítja a kabuli repteret addig, amíg el nem hagyja a várost mindenki, aki szeretné, és megfenyegette a talibánt, hogy ha közbeavatkoznak, elrettentő csapást mérnek rájuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.