Felfüggesztik az evakuálást Kabulban, miután civilek ezrei rohamozták meg a kifutópályát a reptéren

háború
2021 augusztus 16., 14:02
comments 1

Az amerikai hadsereg ideiglenesen leállította az evakuálást a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, hogy biztosítsák a repülőteret, miután civilek ezrei rohamozták meg a kifutópályát.

Afgán civilek a kabuli repülőtér kifutópályáján
photo_camera Afgán civilek a kabuli repülőtér kifutópályáján Fotó: Wakil Kohsar/AFP

Az Egyesült Államok továbbra is próbálja feldolgozni a vízumokat, és kimenekíteni azt a több ezer afgán menekültet, akik az amerikai és koalíciós erőket segítették, és az Afganisztánt elfoglaló tálibok megtorlására számíthatnak.

Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek azt mondta, az USA-nak nincsenek erőforrásai ahhoz, hogy biztosítsák az afgánok biztonságos átjutását a repülőtérre, de a tálibokat figyelmeztették, hogy „súlyos következményekkel” fognak szembenézni, ha beavatkoznak az evakuálási erőfeszítéseikbe. Azt mondta, rendezett körülmények között akarják kimenekíteni a szövetségeseiket, mindenkit szólítanak, amikor a járatuk indul, másképpen nem mehet.

Előzőleg az amerikai katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, mert olyan sokan akartak felkapaszkodni a távozó repülőkre. Több videó is megörökítette, hogy a távozó repülőkről az azokra felkapaszkodó emberek lezuhantak.

link Forrás

A brit védelmi miniszter korábban közölte, hogy nem minden afgán szövetségesüket fogják tudni elhozni Kabulból. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.