Felfüggesztik az evakuálást Kabulban, miután civilek ezrei rohamozták meg a kifutópályát a reptéren

2021 augusztus 16., hétfő 14:02
1

Az amerikai hadsereg ideiglenesen leállította az evakuálást a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, hogy biztosítsák a repülőteret, miután civilek ezrei rohamozták meg a kifutópályát.

Afgán civilek a kabuli repülőtér kifutópályáján Fotó: Wakil Kohsar/AFP

Az Egyesült Államok továbbra is próbálja feldolgozni a vízumokat, és kimenekíteni azt a több ezer afgán menekültet, akik az amerikai és koalíciós erőket segítették, és az Afganisztánt elfoglaló tálibok megtorlására számíthatnak.

Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek azt mondta, az USA-nak nincsenek erőforrásai ahhoz, hogy biztosítsák az afgánok biztonságos átjutását a repülőtérre, de a tálibokat figyelmeztették, hogy „súlyos következményekkel” fognak szembenézni, ha beavatkoznak az evakuálási erőfeszítéseikbe. Azt mondta, rendezett körülmények között akarják kimenekíteni a szövetségeseiket, mindenkit szólítanak, amikor a járatuk indul, másképpen nem mehet.

Előzőleg az amerikai katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, mert olyan sokan akartak felkapaszkodni a távozó repülőkre. Több videó is megörökítette, hogy a távozó repülőkről az azokra felkapaszkodó emberek lezuhantak.

A brit védelmi miniszter korábban közölte, hogy nem minden afgán szövetségesüket fogják tudni elhozni Kabulból. (Axios)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt