A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a BelaPAN független hírügynökség több munkatársát

augusztus 18., szerda 16:27
1

A fehérorosz hatóságok többeket őrizetbe vettek a BelaPAN független hírügynökség munkatársai közül, miután házkutatásokat tartottak náluk.

A Nyomozó Bizottság közlése szerint Irina Levsina főszerkesztőt, Dmitrij Novozsila volt igazgatót és Kacjarina Bojeva könyvelőt a közrendet durván sértő cselekmények előkészítésének, illetve szervezésének gyanújával őrizetbe vették. A tájékoztatás szerint halaszthatatlan nyomozati tevékenységet végeznek a részvételükkel.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet és a Naviny.by arról számoltak be, hogy Levsinát, Novozslát, Bojevát és Aljakszandr Zajcev helyettes főszerkesztőt, Irina Turcsina meg Zahar Scserbakov újságírókat kihallgatták. Zajcevet, Turcsinát és Scserbakovot időközben elengedték.

Az érintettek lakásán házkutatásokat is tartottak.

A Naviny.by hozzátartozókra hivatkozva közölte, hogy Bojeva és Novozsila, aki 2018 és 2021 januárja között töltötte be a BelaPAN igazgatói tisztségét, most a főváros Okresztina utcai fogházában vannak.

A BelaPAN internetes felülete elérhetetlenné vált.

A fehérorosz újságíró-szövetség az előállítottak szabadlábra helyezését követelte.

Az idén már másodjára tartottak házkutatást a BelaPAN munkatársainál. Januárban a független hírügynökség helyiségeit kutatták át a hatóságok, elkobozva számítógépeiket és egyéb eszközeiket, megbénítva ezzel a szerkesztőség munkáját.

Az ország legrégebben működő független hírügynökségét, a BelaPAN-t 1991-ben alapították.

Az elmúlt hetekben fokozódott a hatósági nyomásgyakorlás, a rendőrség lázongások és tüntetések szervezésével indokolta a náluk tartott razziákat. A fehérorosz újságíró-szövetség szerint legalább 30 újságíró van börtönben, és kb. 50 rendőrségi büntetőjogi eljárás van folyamatban a média munkatársai ellen. Az utóbbi egy évben kb. 140 razziát tartottak a hatóságok újságíróknál. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt