A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a BelaPAN független hírügynökség több munkatársát

Média
2021 augusztus 18., 16:27
comments 1

A fehérorosz hatóságok többeket őrizetbe vettek a BelaPAN független hírügynökség munkatársai közül, miután házkutatásokat tartottak náluk.

A Nyomozó Bizottság közlése szerint Irina Levsina főszerkesztőt, Dmitrij Novozsila volt igazgatót és Kacjarina Bojeva könyvelőt a közrendet durván sértő cselekmények előkészítésének, illetve szervezésének gyanújával őrizetbe vették. A tájékoztatás szerint halaszthatatlan nyomozati tevékenységet végeznek a részvételükkel.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet és a Naviny.by arról számoltak be, hogy Levsinát, Novozslát, Bojevát és Aljakszandr Zajcev helyettes főszerkesztőt, Irina Turcsina meg Zahar Scserbakov újságírókat kihallgatták. Zajcevet, Turcsinát és Scserbakovot időközben elengedték.

Az érintettek lakásán házkutatásokat is tartottak.

A Naviny.by hozzátartozókra hivatkozva közölte, hogy Bojeva és Novozsila, aki 2018 és 2021 januárja között töltötte be a BelaPAN igazgatói tisztségét, most a főváros Okresztina utcai fogházában vannak.

A BelaPAN internetes felülete elérhetetlenné vált.

A fehérorosz újságíró-szövetség az előállítottak szabadlábra helyezését követelte.

Az idén már másodjára tartottak házkutatást a BelaPAN munkatársainál. Januárban a független hírügynökség helyiségeit kutatták át a hatóságok, elkobozva számítógépeiket és egyéb eszközeiket, megbénítva ezzel a szerkesztőség munkáját.

Az ország legrégebben működő független hírügynökségét, a BelaPAN-t 1991-ben alapították.

Az elmúlt hetekben fokozódott a hatósági nyomásgyakorlás, a rendőrség lázongások és tüntetések szervezésével indokolta a náluk tartott razziákat. A fehérorosz újságíró-szövetség szerint legalább 30 újságíró van börtönben, és kb. 50 rendőrségi büntetőjogi eljárás van folyamatban a média munkatársai ellen. Az utóbbi egy évben kb. 140 razziát tartottak a hatóságok újságíróknál. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.