Bécs után az USA berlini nagykövetségén is észleltek rejtélyes megbetegedéseket

rejtély
2021 augusztus 18., 13:36
comments 1

A Spiegel arról ír, hogy Bécs után az Egyesült Államok berlini nagykövetségén is észleltek rejtélyes eredetű megbetegedéseket, amik hasonlítanak az először a havannai amerikai nagykövetség munkatársai körében regisztrált esetekre.

A lap szerint az utóbbi hónapokban legalább két diplomatánál észlelték a Havanna-szindróma néven is ismert tünetegyüttest. A hirtelen fellépő szédülés, fejfájás, látásromlás, hányinger, erős fejfájás és egyéb panaszok miatt a betegek egy része munkaképtelenné vált.

A berlini amerikai nagykövetség 2018. augusztus 1-én.
photo_camera A berlini amerikai nagykövetség 2018. augusztus 1-én. Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto via AFP

Júliusban a bécsi nagykövetségen is tapasztaltak ilyen megbetegedéseket, és a 2016-ban és 2017-ben regisztrált első, havannai esetek óta további amerikai külképviseleteken észlelték a szindrómát.

Minden kontinensen van már olyan amerikai nagykövetség, aminek a személyzete körében előfordult a Havanna-szindróma, és a betegek között feltűnően sok az orosz hírszerzési tevékenység elhárításával foglalkozó nemzetbiztonsági dolgozó – írja a Spiegel.

A hírmagazin és a Bellingcat oknyomozó portál közös tényfeltáró kutatása szerint orosz kormányzati szervek egy titkos fejlesztési programban dolgoznak is egy olyan módszeren, amivel távolról lehet megtámadni a célszemélyt káros hullámokkal. Ezek lehetnek hanghullámok, illetve rádió- vagy mikrohullámok. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.