A kínai elnök ígéretet tett a „túlzott jövedelmények kiigazítására”

2021 augusztus 19., csütörtök 5:34
2

Hszi Csin-ping megüzente az ország szupergazdagjainak, hogy a jövedelmek igazságosabb újraelosztását tervezik, hogy így tegyék rendbe a vagyoni egyenlőtlenségeket.

Fotó: STR/AFP

A Kínai Kommunista Párt központi pénzügyi és gazdasági bizottságának keddi ülésén a kínai elnök úgy fogalmazott, a kormánynak „szabályoznia kell a túlzottan magas jövedelmeket, és arra kell ösztönöznie a vállalatokat, hogy többet adjanak vissza a társadalomnak”.

A bizottság közölte, folytatja „a közös jólét menetrendjét”, amivel azóta foglalkoznak, hogy a párt központi bizottságában elkezdtek elégedetlenkedni egy új, gazdag, vállalkozói réteg felemelkedése miatt.

Elemzők szerint az egyik legnagyobb kínai techcég, a Tencent játékfejlesztő és közösségi média-vállalat már jelezte is, hogy bővíti társadalmi kötelezettségvállalásait, a cég vezérigazgatója, Pony Ma pedig úgy fogalmazott, a Tencent célja, hogy segítse a társadalmat „technológiájukkal és szakértelmükkel”.

A Tencent játékait augusztus elején az állami médiában „szellemi ópiumnak” nevezték, és arra kényszerítették a céget, hogy szigorítsa a gyerekek hozzáférésének ellenőrzését.

A kínai kommunista párt tavaly novemberben akadályozta meg, hogy a sanghaji és hongkongi tőzsdére vigyék az Alibaba résztulajdonában álló Ant Groupot, ami tovább erősítette volna a tulajdonos, Jack Ma pozícióját és vagyonát. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt