A kínai elnök ígéretet tett a „túlzott jövedelmények kiigazítására”

külföld
2021 augusztus 19., 05:34
comments 2

Hszi Csin-ping megüzente az ország szupergazdagjainak, hogy a jövedelmek igazságosabb újraelosztását tervezik, hogy így tegyék rendbe a vagyoni egyenlőtlenségeket.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A Kínai Kommunista Párt központi pénzügyi és gazdasági bizottságának keddi ülésén a kínai elnök úgy fogalmazott, a kormánynak „szabályoznia kell a túlzottan magas jövedelmeket, és arra kell ösztönöznie a vállalatokat, hogy többet adjanak vissza a társadalomnak”.

A bizottság közölte, folytatja „a közös jólét menetrendjét”, amivel azóta foglalkoznak, hogy a párt központi bizottságában elkezdtek elégedetlenkedni egy új, gazdag, vállalkozói réteg felemelkedése miatt.

Elemzők szerint az egyik legnagyobb kínai techcég, a Tencent játékfejlesztő és közösségi média-vállalat már jelezte is, hogy bővíti társadalmi kötelezettségvállalásait, a cég vezérigazgatója, Pony Ma pedig úgy fogalmazott, a Tencent célja, hogy segítse a társadalmat „technológiájukkal és szakértelmükkel”.

A Tencent játékait augusztus elején az állami médiában „szellemi ópiumnak” nevezték, és arra kényszerítették a céget, hogy szigorítsa a gyerekek hozzáférésének ellenőrzését.

A kínai kommunista párt tavaly novemberben akadályozta meg, hogy a sanghaji és hongkongi tőzsdére vigyék az Alibaba résztulajdonában álló Ant Groupot, ami tovább erősítette volna a tulajdonos, Jack Ma pozícióját és vagyonát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.