Az ÁSZ szerint nem volt szabályszerű a Savköpő Menyét Alapítvány 2018-2019-es működése

POLITIKA
2021 augusztus 19., 11:58
comments 6

Megvizsgálta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által 2018-ban létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány 2018–2019-es gazdálkodását az Állami Számvevőszék, és több szabálytalanságot is talált - írja a HVG.

photo_camera Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook

Az alapítvány működésével kapcsolatban az ÁSZ megállapította, hogy a szervezet

  • nem alkotta meg a gazdálkodásának belső szabályait,
  • nem rendelkezett a számviteli törvény szerinti számviteli politikával,
  • nem biztosította a közpénzekkel való ellenőrizhető, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás feltételeit,
  • nem rendelkezett számviteli beszámolóval, és
  • nem készítette el a tevékenységéről szóló éves jelentést sem.

Az Állami Számvevőszék megítélése szerint „a Savköpő Menyét Alapítvány 2018–2019. évi gazdálkodása nem volt törvényes, az Alaptörvénnyel ellentétesen a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával a nyilvánosság előtt nem számolt el. A Savköpő Menyét Alapítványnál nem álltak fenn a törvényes gazdálkodáshoz és a közpénzek törvényes felhasználásához szükséges feltételek”. Az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya miatt felmerült a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználásának veszélye.

Az ÁSZ felszólította az alapítvány kuratóriumának elnökét, hogy harminc napon belül készítsen intézkedési tervet ahhoz, hogy szabályszerű, átlátható és az elszámoltatható gazdálkodás feltételeit biztosító számviteli politikát alakítsanak ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.