Ex-TEK-es, DK-s és méhészkedő jobbikos is megmérkőzik a tolnai előválasztáson

POLITIKA
2021 augusztus 19., 14:37
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Tolnáról szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45% alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50% felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

Tolna megye három választókörzetében a DK és a Jobbik 2-2, a Momentum és az MSZP 1-1 jelöltet indít.

Tolna 1 - Szekszárd, Bátaszék, Tolna és a környező 14 település

2014-ben és 2019-ben is független jelöltként választották meg Bátaszék polgármesterévé a fideszes jelölttel szemben, korábban a szintén a körzetbe tartózó Őcsény jegyzője volt. A Mindenki Magyarországa Mozgalom felkérésére vállalta a jelöltséget, és a Jobbik frakciójába ülne be győzelme esetén.

2010 óta az MSZP parlamenti képviselője, a párt Tolna megyei elnöke, a szocialisták egyik legtöbbet szereplő, ismertebb politikusa. 2018-ban az utolsó pillanatban lépett vissza Hadházy Ákos javára, és végül a listáról bejutó, de visszavonuló Gőgös Zoltán helyére ült be a parlamentbe.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 51,56% - nehéz terep az ellenzéknek.

Tolna 2 - Dombóvár, Bonyhád és több mint 50 apró település

photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

17 éven át, 2002 és 2019 között volt Dombóvár polgármestere, 2012-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert felbujtóként sikkasztást követett el. 2019-ben a Természetesen Dombóvár színeiben indult ismét a polgármesteri címért, de vereséget szenvedett, jelenleg a képviselőtestület tagja.

Fiatal vállalkozó, tavaly végzett politológia szakon Pécsen, a bonyhádi természetbarát és vadászegyesület elnöke, első politikai megmérettetése lesz az előválasztás.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 58.45% - rendkívül nehéz terep az ellenzéknek.

Tolna 3 - Paks, Dunaföldvár, Ozora és 30 további település

photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

A Jobbik Tolna megyei elnöke, civilben méhészkedik. 2018-ban nem volt ellenzéki összefogás a körzetben, a fideszes Süli János mögött jelentősen lemaradva Bencze a második helyen végzett.

Egykori rendőrnyomozó, a Terrorelhárító Szolgálat közelharc-kiképzője, 2010 és 2013 között a TEK-nél nemzetközi hajóutakat biztosított. 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltje volt Tamásiban.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 57.78% - rendkívül nehéz terep az ellenzéknek.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.