Negyvenkilenc emberrel érintkezett a guineai ebolás lány

augusztus 19., csütörtök 19:42

Az eddigi adatok szerint negyvenkilenc ember került kapcsolatba azzal a fiatal guineai lánnyal, akinél Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban ebolás fertőzést állapítottak meg, közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A fiatal lány a múlt héten indult el a guineai Labéból, hogy Elefántcsontpart 1500 kilométernyire fekvő gazdasági fővárosába utazzon.

„Negyvenkilenc olyan embert találtak, akikkel a fiatal nő az útja során, valamint a labéi családoknál érintkezésbe került” - közölte Georges Kizerbo, a WHO szakértője az ENSZ egészségügyi szervezete afrikai szervezetének online sajtótájékoztatóján.

Egy elefántcsontparti orvos elmondta, hogy hetvenen tartózkodtak azon a távolsági buszon, amelyen a fiatal nő utazott. „Harminchárman Abidjanban szálltak ki, a többiek Elefántcsontpart-szerte különböző településeken” - mondta az orvos.

Pierre Demba, Elefántcsontpart egészségügyi minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy megkezdték a potenciálisan megfertőződöttek felkutatását, és sikeresen beazonosították a veszélybe került közösségeket is.

Az augusztus 14-i bejelentés után két nappal Guinea 5000 adag ebola elleni védőoltást szállított a szomszédos országba, ahol hétfőn megkezdődött az oltások beadása.

Libériával és Sierra Leonéval együtt Guineát is komolyan sújtotta a 2013-2016 között tomboló ebolajárvány, amelyben a mintegy 28 600 igazolt fertőzöttből több mint 11 300 halt meg. A vírus az év elején jelent meg újra Nyugat-Afrikában.

Elefántcsontpart szomszédos ugyan Guineával és Líbiával, de 1994 óta egyetlen megerősített fertőzést sem jelentettek. Akkor egy tudós fertőződött meg a csimpánzok között dúló járvány idején.

A legutóbbi - négy hónapig tartó - járvány végét június 19-én jelentették be. A WHO szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a mostani ebolavírusos eset összefüggésben lehet a korábbi guineai járvánnyal, bár mindez még további vizsgálatot igényel.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt