Joséphine Baker az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Pantheonban

Történelem
2021 augusztus 22., 19:01

Évtizedekkel halála után a híres táncosnő, Joséphine Baker maradványait a párizsi Pantheonban helyezik örök nyugalomra.

photo_camera Joséphine Baker és a balassagyarmati születésű Michel Gyarmathy, a Folies Bergère akkori művészeti vezetője 1949-ben Fotó: -/AFP

Az amerikai származású francia díva maradványait november 30-án szállítják át a Pantheonba, ahol a francia nemzet legnagyobbjai nyugszanak - számolt be róla vasárnap a Le Parisien című francia újság Emmanuel Macron francia elnök döntésére hivatkozva.

Baker lesz az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Pantheonban.

Két évvel ezelőtt indult az a petíció, amely ezt kérvényezte, s azóta 38 ezren támogatták.

A nagyszerű énekes-táncos revüsztárt a dzsessz megtestesítőjeként és vad táncstílusának köszönhetően ismerte meg a világ. Számos filmben is szerepelt. A 20. század legjelentősebb sztárjai között tartják számon. Baker ugyanakkor francia nemzeti hős is volt. A második világháború alatt először a Vöröskeresztnek, majd az ellenállásnak dolgozott. Ezért a háború után megkapta a Becsületrendet, a legmagasabb rangú francia állami kitüntetést.

Később Martin Luther King oldalán a rasszizmus ellen is harcolt szülőhazájában, Amerikában. 1975-ben bekövetkezett halála után Monacóban temették el. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt