Joséphine Baker az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Pantheonban

Történelem
2021 augusztus 22., 19:01

Évtizedekkel halála után a híres táncosnő, Joséphine Baker maradványait a párizsi Pantheonban helyezik örök nyugalomra.

Josephine Baker és a balassagyarmati születésű Michel Gyarmathy, a Folies Bergère akkori művészeti vezetője 1949-ben
photo_camera Joséphine Baker és a balassagyarmati születésű Michel Gyarmathy, a Folies Bergère akkori művészeti vezetője 1949-ben Fotó: -/AFP

Az amerikai származású francia díva maradványait november 30-án szállítják át a Pantheonba, ahol a francia nemzet legnagyobbjai nyugszanak - számolt be róla vasárnap a Le Parisien című francia újság Emmanuel Macron francia elnök döntésére hivatkozva.

Baker lesz az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Pantheonban.

Két évvel ezelőtt indult az a petíció, amely ezt kérvényezte, s azóta 38 ezren támogatták.

link Forrás

A nagyszerű énekes-táncos revüsztárt a dzsessz megtestesítőjeként és vad táncstílusának köszönhetően ismerte meg a világ. Számos filmben is szerepelt. A 20. század legjelentősebb sztárjai között tartják számon. Baker ugyanakkor francia nemzeti hős is volt. A második világháború alatt először a Vöröskeresztnek, majd az ellenállásnak dolgozott. Ezért a háború után megkapta a Becsületrendet, a legmagasabb rangú francia állami kitüntetést.

Később Martin Luther King oldalán a rasszizmus ellen is harcolt szülőhazájában, Amerikában. 1975-ben bekövetkezett halála után Monacóban temették el. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.