Következményekkel fenyegetnek a tálibok, ha augusztus után is maradnak amerikai katonák Afganisztánban

külföld
2021 augusztus 23., 11:59
comments 33

Augusztus 31-ig kellene elhagyniuk Afganisztánt az amerikai csapatoknak, amire a tálibok vörös vonalként tekintenek. Szóvivőjük a Sky Newsnak azt mondta, ha az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia több időt kérne az evakuálás befejezésére, a válasz egyszerűen: nem. Ha mégsem vonják ki az összes katonát augusztus végéig, annak következményei lesznek, ígérte.

A hírek szerint Boris Johnson brit miniszterelnök a G7-es csúcson szeretné rábírni Joe Biden amerikai elnököt, hogy próbálják meg kitolni a határidőt, mert félő, hogy nem lesz idő mindenkit kimenekíteni Afganisztánból.

Suhail Shaheen
photo_camera Suhail Shaheen Fotó: EKATERINA CHESNOKOVA/Sputnik via AFP

A tálibok egy hete foglalták el Kabult, azóta kaotikus viszonyok közt próbálják kimenekíteni embereiket az amerikaiak és más országok, köztük Magyarország is. A reptéren afgánok ezrei várják, hogy kijussanak az országból, köztük sokan az elmúlt 20 évben együttműködtek a nyugati katonákkal, ezért félnek a tálibok bosszújától.

Az elmúlt napokban megrázó felvételek járták be a világot arról, ahogy kétségbeesett emberek próbáltak felkapaszkodni a felszálláshoz készülő repülőkre. Suhail Shaheen szóvivő ezt gazdasági migrációnak minősítette, szerinte nem arról van szó, hogy az emberek félnének.

Bár a tálibok igyekeznek kedvezőbb képet mutatni magukról a nyugat felé az első, 2001-ben véget ért uralmukhoz képest, egy ENSZ számára készült hírszerzési jelentés szerint már most házról házra járva próbálják felkutatni azokat, akik az elmúlt években együttműködtek a kormánnyal. Shaheen ezt álhírnek nevezte.

Az afganisztáni nők helyzetéről azt mondta, ugyanolyan jogaik lesznek, mint máshol, csak hidzsábot kell viselniük. Szerinte a női tanárok és a női újságírók is végezhetik a munkájukat, nincs mitől tartaniuk. Ehhez képest érkeztek már hírek lányiskolák bezárásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.