Nagy István: A vadászok a legaktívabb természetvédők

környezetvédelem
2021 augusztus 23., 14:36
comments 8

Teljességre törekvéssel jellemezte az egy hónap múlva nyíló vadászati világkiállítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Keszthelyen. A Vadászati Múzeum új épületszárnyának avatóján azt mondta, témájában, földrajzilag és időben is a teljességre törekednek az egy hónap múlva nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megrendezésével.

A miniszterelnök-helyettes szerint a világkiállítás témája kiterjed minden olyan területre, ami akár csak érintőlegesen is kapcsolódik a vadászathoz. Hagyományos vadászat, trófeák, preparátorok versenye, vizes élőhelyek, horgászat, lovas sportok, kutyák, solymászat, művészetek és gasztronómia egyaránt része a grandiózusra tervezett kiállításnak – közölte Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a keszthelyi  Vadászati Múzeum új épületszárnyának átadóünnepségén 2021. augusztus 23-án.
photo_camera Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a keszthelyi Vadászati Múzeum új épületszárnyának átadóünnepségén 2021. augusztus 23-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A főhelyszín a megújult budapesti Hungexpo területe, de Keszthely, Hatvan és Vásárosnamény is csatlakozik. Bodajkon új vadászati múzeum nyílik, de az állami erdészetek is nyitnak hasonló bemutatókat, továbbá mind az 1500 magyarországi vadásztársaságot arra kérték, mutassák be helyi trófeáikat, közelebb hozva ezzel az emberekhez a vadászatot – mondta a politikus, aki szerint a világkiállítás 3 hete után is megmaradnak azok az értékek, amiket ott bemutatnak, ezek mind méltó helyre kerülnek, a 10 tonna agancs felhasználásával készülő üdvözlőkapu például Keszthelyre.

A keszthelyi Vadászati Múzeum megújult kiállítása az új épületszárnyban az átadóünnepsége napján, 2021. augusztus 23-án.
photo_camera A keszthelyi Vadászati Múzeum megújult kiállítása az új épületszárnyban az átadóünnepsége napján, 2021. augusztus 23-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Semjén: Ahol betiltották a vadászatot, ott romlik a vadállomány

A Balaton-parti városban látható gyűjtemény a vadászat történetét és jelenét mutatja be, a kiállítás anyagát adományozó és az ünnepségen is jelen lévő Hidvégi Béla vadászt Semjén Zsolt külön is méltatta, megköszönve, hogy nemcsak a trófeákat ajánlotta fel, de vagyonát is a keszthelyi múzeum létrehozására áldozta.

Semjén szerint Hidvégi a világban sok helyen igyekezett elfogadtatni a fenntartható vadászat szerepét.

Semjén Zsolt (j2), Nagy István agrárminiszter (j) és Kovács Zoltán (b2) hallgatja Hidvégi Béla vadászt, aki egykori dolgozószobájában beszél a keszthelyi Vadászati Múzeumban az új épületszárny átadóünnepsége napján.
photo_camera Semjén Zsolt (j2), Nagy István agrárminiszter (j) és Kovács Zoltán (b2) – megint agyonlőtt állatok maradványai között töltve az időt – egy jegesmedveszőrt körülülve hallgatja Hidvégi Béla vadászt, aki egykori dolgozószobájában beszél a keszthelyi Vadászati Múzeumban az új épületszárny átadóünnepsége napján. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

„Ahol betiltották a vadászatot, ott romlik a vadállomány”, és nincs elég pénz az orvvadászok elleni védekezésre, az ott élők sem érdekeltek a vadvilág védelmében, az élőhelyek fenntartásában, fejlesztésében – mondta Semjén.

Nagy István: A vadászok a legaktívabb természetvédők

Nagy István agrárminiszter is arról beszélt, hogy a vadászok a legaktívabb természetvédők közé tartoznak. A világkiállítás azt is bemutatja majd, hogy az urbanizált körülmények között élő embernek is otthona a természet – mondta.

„A természetvédelem, a vadászat, a gasztronómia, a minőségi pálinkafogyasztás szervesen összekapcsolódnak, nemzeti összetartozásunk formálói”, ez a sokszínűség összpontosul az Agrárminisztériumban, hiszen a tárca felelősségi körébe tartozik (a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti tevékenységeken túl) a környezet- és természetvédelem, az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a hungarikumok is – mondta a miniszter.

A vadászati múzeum új épületszárnyának avatásához kapcsolódóan a miniszter az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás 12 pálinkaféléből álló válogatását is bemutatta, díjazva egyben a legjobbnak ítélt alma-, csonthéjas-, bogyós-, erdei-, törköly- és ágyas pálinkákat.

Kovács Zoltán: Párbeszédet kell folytatnunk a vadászok hétköznapokban folytatott erőfeszítéseiről

Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy egy hónappal a rendezvény megnyitója előtt „lassan a helyére kerül minden mozaik”, a rendezvény a világ minden részéről fogadja majd a vadászokat, a vadászattal és vadgazdálkodással, természetgazdálkodással foglalkozókat.

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

50 éve, az első magyarországi vadászati világkiállításon már a fenntarthatóság jegyében fogalmazták meg a tennivalókat, amik máig irányadók, a 21. század elején, a radikálisan és gyorsan változó világban itt az ideje, hogy átfogóan, teljes spektrumban beszéljünk az egyének, a vadőrök, a vadászok hétköznapokban folytatott erőfeszítéseiről, a vadgazdálkodás nemzetgazdasági jelentőségéről és ökológiai kérdéseiről – mondta Kovács, aki szerint „vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás”, és ilyen kérdésekről kell párbeszédet folytatni, hiszen mindezek a jövő építését is szolgálják.

Pálinkás Róbert, a vadászati múzeumot is magába foglaló Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke elmondta: 10 éve tűzték ki azt a célt, hogy Keszthelyen vadászati központ legyen, ennek eredménye, hogy a világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszíneként is szerepel. Erre az alkalomra megújult a több mint 300 vadászható fajt bemutató múzeum, ami a bővítés révén két új diorámával is gazdagodott – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.