Csongrád megyének valamiért nagyon beakadt a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt

augusztus 24., kedd 18:09
1
 • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
 • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Csongrád-Csanádról szól.
 • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
 • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45 százalék alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50 százalék felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

A négy megyei választókörzetében négy jelöltet indít az Új Világ Néppárt (ők az LMP frakciójába ülnének a parlamentben, ha nem lesz ÚVNP-s frakció, leszámítva Márki-Zay Pétert, aki a Párbeszédet választotta), kettőt a DK, a Jobbik és a Momentum, egyet az MSZP és az MMM (ő a Momentum frakciójába ülne).

Csongrád-Csanád 1. - Szeged fele és még hat település

 • Binszki József - DK, támogatja: Jobbik
Fotó: Binszki József Facebook

Binszki a 80-as évek eleje óta dolgozik, volt postás, biztonsági őr a Szegedi Szőrmegyárban, minőségellenőr a Kábelgyárban és BM-dolgozó is. Miközben a belügyben dolgozott, elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. A rendszerváltás után majd 20 évet töltött a VPOP-nál pénzügyőrként, 11 évet vámhivatal parancsnokként. Közben elvégezte a jogot a Szegedi Tudományegyetemen, így az utóbbi 11 esztendőben már prókátorként kereste a kenyérre valót, ahogyan jelenleg is. A 2014-es és a 2019-es önkormányzati választáson mandátumot nyert a szegedi önkormányzatban, a párt alapítása óta a DK tagja, és az elnöke is Csongrád-Csanád 1. és 2. választókerületében.

 • Törőcsik Károly Konrád - ÚVNP/LMP
Fotó: Törőcsik Károly Konrád Facebook

A nemzetközi kutatói összefogás keretében létrejött, az anyag és a fény kölcsönhatását vizsgáló Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt mérnöke, egy, a Magyar Állam, Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem közös tulajdonában álló nonprofit cég foglalkoztatja. 1998-ban született Szegeden, a BME mechatronikai mérnök alapszakát végezte el.

 • Szabó Sándor - MSZP, támogatja: Párbeszéd, Momentum, LMP, MMM
Fotó: Szabó Sándor Facebook

2014 óta ő a körzet parlamenti képviselője ('14-ben és '18-ban az MSZP és a DK támogatásával), előtte 10 évig Botka László szegedi polgármester kabinetvezetője volt, de nem követte Botkát, amikor az a 2019-es önkormányzati választások után bejelentette, hogy kilép az MSZP-ből. Továbbra is Szabó az MSZP megyei elnöke.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 35,65 százalék, ez csak a második helyre volt elég, a kerület képviselője ugyanis a szocialista Szabó Sándor - nyerhető körzet.

Csongrád-Csanád 2. - Szeged kisebbik fele és még 12 település

 • Bellányi Balázs - ÚVNP/LMP
Fotó: Nyitrai Szilard - Bellányi Balázs Facebook

Ahogy a fenti fotón is jól látszik: jogász. De nem ügyvédkedik, saját cégében „innováció- és projektmenedzser”. Tavasz óta tagja a Pálinkás-féle ÚVNP-nek, részt vett a párt digitális stratégiájának a megalkotásában. 2019-ben függetlenként elindult az önkormányzati választáson Szegeden, de az 5. választókerületben csak a szavazatok 6,16 százalékát tudta megszerezni.

 • Mihálik Edvin Máté - Momentum, támogatja: MSZP, Párbeszéd
Fotó: elovalasztas2021.hu

2019 óta önkormányzati képviselő Szegeden, ő felel a Zöld Város Programért. Azelőtt a Telenornál volt ügyintéző. Politológus és történész diplomája van.

 • Tóth Szabolcs - MMM/Momentum
Fotó: elovalasztas2021.hu

Tanár és rendszergazda, informatikai igazságügyi szakértő. 1996 óta saját számítástechnikai cégét is viszi. Programozó matematikus és építőmérnök végzettségei vannak. 2019 óta önkormányzati képviselő a Szeged melletti Kisteleken. A Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, a parlamentben a Momentum frakciójába ülne.

 • Tóth Péter - Jobbik, támogatja: LMP, DK
Fotó: Tóth Péter Facebook

2019 óta a szegedi önkormányzat Szeged Pólus nevű nonprofit fejlesztőcége mellett tanácsadó, előtte 5 évig önkormányzati képviselő volt, azelőtt meg a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja. Mindeközben asszisztens is a Jobbik parlamenti frakciója mellett. A Csongrád megyei Jobbik elnöke. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett Okleveles Település- és Területfejlesztő Geográfus végzettséget.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 44,62 százalék, amivel B. Nagy László épphogy megverte az MSZP-P-s Joób Mártont - nyerhető körzet.

Csongrád-Csanád 3. - Szentes és még 21 település

 • Borsik Viktor - Momentum, támogatja: MSZP, Párbeszéd
Fotó: Borsik Viktor Facebook

Kistelekről származik, 2017 óta jogásznak tanul a Szegedi Tudományegyetemen, közben 2019 óta a Szegedi Vízmű igazgatósági tagja is. A Momentum ifjúsági tagozatának országos alelnöke.

 • Mészáros Gábor - ÚVNP/LMP, támogatja: MMM
Fotó: Mészáros Gábor Facebook

2020 óta az egyik kiskunhalasi általános iskolában tanít, és önkormányzati képviselő Kisteleken, előtte 21 éven át volt kabinetvezető a kisteleki polgármesteri hivatalban.

 • Szűcs Ildikó - Jobbik, támogatja: DK, LMP, Új Kezdet
Fotó: Szűcs Ildikó Facebook

2019 óta önkormányzati képviselő Szentesen, korábban a városi könyvtárban dolgozott, sőt vezette is azt, mert végzettségét tekintve könyvtáros, informatikus-könyvtáros és könyvtár-pedagógia tanár.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 49,62 százalék - nehéz terep az ellenzéknek, de messze nem reménytelen.

Csongrád-Csanád 4. - Hódmezővásárhely és még 18 település

 • Márki-Zay Péter - ÚVNP/Párbeszéd
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook

2018 óta Hódmezővásárhely polgármestere, az akkori előrehozott választáson meglepetésre megverte a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt, aki egy évvel később vissza is vonult a politizálástól. Márki-Zay jelöltjei a 2019-es önkormányzati választáson a hódmezővásárhelyi önkormányzatban is átvették a többséget. Jelenleg a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és miniszterelnök-jelöltje.

 • Mucsi Tamás - DK, támogatja: Liberálisok, Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület
Fotó: Mucsi Tamás Facebook

Egy makói festékbolt kereskedelmi és marketingvezetője, 2010 előtt a Vásárhelyi Tévé szerkesztő műsorvezetője, előtte pedig a Bábolna Televíziónál volt operatőr és vágó. A DK választókerületi elnöke, a makói önkormányzat kompenzációs listáról bejutott képviselője.

A fideszes jelölt eredménye 2018-ban: 51,78 százalék - nehéz terep az ellenzéknek. Ez Lázár János körzete, valószínű, hogy az előválasztási győztes tavasszal vele mérkőzik majd meg.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Választás 2022
A 444 választási melléklete

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt