Az amerikai nagykövetség arra figyelmeztet minden amerikait, hogy azonnal hagyják el a kabuli repteret és környékét

augusztus 26., csütörtök 5:32
3

Az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán egy meg nem nevezett fenyegetésre hivatkozva adott ki figyelmeztetést Afganisztánban, arra kérve minden amerikai állampolgárt, hogy azonnal hagyják el a kabuli repteret, és a környékét is kerüljék el, írja a New York Times.

A brit és az ausztrál külügyminisztérium szintén figyelmeztetést adott ki „terrorcselekmények veszélyére” hivatkozva. „Amennyiben a repülőtér közelében tartózkodnak, menjenek biztonságos helyre, és várjanak további utasításra” – olvasható a brit tárca honlapján.

Illusztráció: DONALD R. ALLEN/AFP

Mindeközben legalább 1500 amerikai és számtalan más külföldi próbál meg kijutni Afganisztánból és eljutni a reptérre, hogy elhagyhassák az országot az augusztus 31-i határidő előtt, ameddig be kell fejezni a külföldiek evakuálását. A reptér mellett több ezer afgán állampolgár táborozik, ők is próbálnak kijutni az országból az utolsó járatokkal.

Nemrég Joe Biden amerikai elnök és más tisztségviselők is arra figyelmeztettek, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerdán este ismertetett jelentése szerint Afganisztán déli részén továbbra is áldozatokat követelnek az útszéleken elrejtett robbanószerkezetek, illetve többen megsérültek a tartományi székhelyeken, amikor a szélsőségesek örömükben a levegőbe lövöldöztek.

Az északkeleti Baglán tartomány Puli-Hiszár, Dih Szalah és Bano körzeteiben összecsapások törtek ki a tálibok és helyi milíciák között. Kabulból és a fővárostól északkeletre fekvő Pandzssir tartományból több biztonsági incidensről és erőszakcselekményről érkezett jelentés. Pandzssir egyébként az egyetlen tartomány, amelyet nem foglaltak el a tálibok. A keleti Dzsalálábádban két civil életét vesztette, és hatan megsebesültek a nemzeti ünnep alkalmából tartott tüntetésen. Helyi újságírók szerint a tálibok tüzet nyitottak a tömegre. Az OCHA szerint szombaton fegyveres összecsapások voltak a kelet-afganisztáni Lagmán tartomány Alingar nevű körzetében a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái között. (MTI/New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt