48 ezer diákot regisztráltak az iskolai oltásra

járvány
2021 augusztus 27., 12:59

Eddig közel 48 ezer 12 év feletti általános és középiskolás gyermeket, fiatalt regisztráltak előzetesen a szülők a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra - közölte a koronavirus.gov.hu.

Az iskolai oltásokat augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon tartják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni. Emellett a 12 év feletti korosztály számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége is, amelyen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak oltásra, és 171 ezren már fel is vették azt.

A KSH adatai szerint 590 295 12-17 év közötti fiatal van az országban, tehát eddig nagyjából a korosztály 29 százaléka kapta meg az oltását, az új regisztráltakkal együtt pedig 37 százalék lehet majd beoltva.

A szülők visszajelzései alapján az iskolák összesítették az oltási igényeket, és a jelentkezők számától függően vagy a tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. A szülők az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről külön értesítést fognak kapni. Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők emailben megkapták.

Az első oltásokat követően 3 hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

A kormányzati oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, a gyereket továbbra is regisztrálhatják a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, utána pedig időpontot is lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, ezért továbbra is az oltást javasolják mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében. A közlemény szerint a diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina, és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

Az óvodákban és iskolákban nem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, de a közlemény szerint továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe, és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető higiénés és egészségvédelmi szabályokra. Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.