Az MTA elnöke szerint mérni kell az idősek antitestjeit, és el kell törölni az oltási regisztrációt

járvány
2021 augusztus 27., 11:25
comments 3

A környező országokhoz hasonlóan itthon is emelkedik a koronavírusos-fertőzöttek száma, ezért Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szakértők véleménye alapján javaslatokat tett a felkészülésre.

Először is azt írta, aki még nem oltatta be magát, tegye meg mindenképp. „A világ számos országából érkező beszámolók tanúsága szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került COVID-19-betegek csaknem 90%-a az oltatlanok közül kerül ki.” Ráadásul egyre több a bizonyíték arra, hogy a covid hosszú távú egészségkárosodást tud okozni, ezért nem csak a halálozás megelőzése érdekében fontos az oltás.

photo_camera Freund Tamás Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Freund a kormánynak is adott ötleteket. Szerinte el kellene törölni a kötelező oltási regisztrációt, mert erősen csökkenti az oltási hajlandóságot, viszont bővíteni kellene az oltások széles körű beadási lehetőségeit, tehermentesíteni kellene az oltások ajánlásával, beadásával foglalkozó orvosokat.

Az MTA elnöke szerint állami támogatással kellene mérni a veszélyeztetettek és az idősek antitestszintjét, és fontos lenne harmadik oltást adni azoknak, akiknek a szervezetében nem mutatható ki ellenanyag.Freund nem említette külön a Sinopharm vakcináját, de mostanra több vizsgálat alapján biztosan állítható, hogy az idős emberek egy részénél nem termel elegendő antitestet. Náluk tehát különösen fontos lenne ilyen vizsgálatokat végezni, ezt mondta korábban Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese is. Gulyás Gergely miniszter akkor felelőtlennek nevezte a nyilatkozatát, pedig egy másik, négyfős szakértői csapat is hasonló javaslatot tett.

Freund Tamás javasolja továbbá

  • az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését;
  • vizsgálatok végzését a vakcina visszautasítása okainak jobb megértése, valamint az átoltottság területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségeinek feltárása céljából, majd ezek alapján megtervezett intézkedések végrehajtását;
  • a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához, amint a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi (ez már több európai országban újra gyakorlat, ideértve az éttermek látogatását is).

Az MTA támogatja a fiatalok oltási programját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.