Erdei Anna: Meg kellene vizsgálni, hogy van-e ellenanyag a több 100 ezer idősben, aki beoltatta magát a kínai vakcinával

járvány
2021 július 14., 19:47

Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese interjút adott az mta.hu-nak a jelenlegi járványhelyzetről és a következő hónapokról, és beszélt a többi oltásnál kevésbé hatékony kínai vakcináról is.

photo_camera A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a Hungaropharma budapesti logisztikai központjában 2021. március 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Erdei azt mondta, „mára már egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag”, de „maga a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat”. Azt mondta: „Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség. A jó hír viszont az, hogy ha akár csak kis mennyiségben is, de jelen van a vírus tüskefehérjéje elleni antitest a szervezetben, akkor biztosított a védelem.”

Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a Sinopharmmal oltott idősek esetében, azt mondta:

„Először is meg kellene vizsgálni, hogy azokban az idősekben, akik jóhiszeműen beoltatták magukat a kínai vakcinával – ez több százezer ember –, van-e ellenanyag.”

Szerinte ezt „szervezett keretek között, ingyenesen kellene tesztelni, mivel nem mindegy, hogy mit és hogyan néznek”. „Alapvetően a tüskefehérje elleni antitest jelenlétét kellene vizsgálni, mert csak ez biztosít kellő védelmet a vírussal szemben. Akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával” – mondta.