Húsevő rákok támadtak meg egy horgászt a Balatonban

ÁLLAT
2021 augusztus 27., 18:01
comments 28
  • Olyan élmény érte a 444 riporterét a Balatonon, pecázás közben, amilyen még soha: a víz alatt kezdték el csipkedni a szúnyogok
  • Olyan érzés volt, mintha tűkkel szurkálták volna a bőrömet.
  • A második ilyen eset után véletlenül rávilágítottam a lábamra, és lelepleződtek a tettesek: a lábamra bokától fürdőgatyáig vérszopó rákok tucatjai tapadtak.
  • Hiába láttam a saját szememmel, az egész annyira hihetetlen volt, hogy a Balatoni Limnológiai Intézethez fordultam magyarázatért.
  • Gál Blanka kutató a leírásom alapján kapásból egy invazív bolharákfajra tippelt, de sosem hallott olyasmiről, hogy a kétpúpos bolharák emberre támadt volna.
  • Ezek után saját magamat ajánlottam fel csalinak: újra beleálltam a vízbe, és végül ez hozta meg a megoldást.

Még 2017 augusztusában történt, hogy a 16 éves melbourne-i kamaszfiú, Sam Kanizay egy focimeccs után a város Brighton Beach nevű strandján térdig az óceán arrafelé ilyenkor jéghideg vizében állva hűsítette a futballozástól elgyötört lábát. Fél óra telhetett el, amikor úgy érezte, mintha a bokája környékén tűvel szurkálnák. Azt hitte, hogy a homok irritálja a bőrét, ezért kijött a vízből. Ekkor vette észre, hogy csak úgy dől a vér a bokájából. Az orvosok a bőrén talált aprócska sebek alapján arra gyanakodtak, hogy valamilyen állat csipkedhette össze tömegesen. Másnap visszament a helyszínre, és egy darab hús + egy sűrű háló segítségével kifogta a feltelezhető tettest. Vagyis igen sok feltételezhető tettest. Egy csomó pár milliméteres, kifli alakú rákocskát. A felkért szakértők szerint egy “tengeri bolhának” is becézett bolharákfaj lehet a tettes. Ez a pár milliméteres, lapos testű kis állat főállásban lebontással foglalkozik. Nem házakéval, hanem döglött halakéval, rohadó növényekével és más tengeri lényekével. És aki, ezek szerint, bizonyos körülmények között az ember testnedveit sem veti meg.

A későbbiek szempontjából érdekes lehet, hogy az ügyről megkérdezett egyik kutató szerint a tengeri bolhák azért tudták annyira összecsipkedni a fiút, mert az átlagos fürdőzőktől eltérően sokáig állt egy helyben a vízben.

2021 augusztusának elején történt, hogy az 51 éves budapesti újságíró, Szily László több egymást követő napon klasszikus nyári balatoni módszerrel próbált pontyot fogni, amennyiben fürdőgatyában a langyos vízben állva dobálta az úszóját a nádas széléhez.

photo_camera Ez itt a tetthely. Hű barátom, a felfújható, genderfluid flamingó hurcolta a pecafelszerelést, én mellett álltam a vízben.

Az első peca alkalmával úgy egy órája állhattam a vízben, amikor viszketni kezdett a lábszáram a bokámtól a combomig. Percek múlva már olyan érzés volt, mintha apró tűkkel szurkálnák a bőrömet. Némelyik csípés egészen erőteljes, már-már égető volt. Meg is megjegyeztem magamban, hogy nahát, ennyire puhány lettem, hogy egy kis ázástól olyan érzékenyre puhul a bőröm, hogy a Balatonban lebegő homokszemek is ennyire irritálják.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.