Borkai-botrány: az ügyészség gyanúja szerint az eddig bűnsegédnek vélt gyanúsított maga az Ördög Ügyvédje

bűnügy
2021 augusztus 31., 14:27
comments 8

Fejlemények vannak a volt fideszes egykori győri polgármesterrel, Borkai Zsolttal kapcsolatos, „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – mivel az ügyet elkülönítették a zsarolás miatt indult ügytől – a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult ügyben két személlyel szemben folytat nyomozást.

A Fővárosi Főügyészség közölte:

„A nyomozó hatóság az ügy jogász végzettségű gyanúsítottját a mai napon folytatólagosan kihallgatta, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosította. Ennek lényege szerint, a gyanúsított az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem bűnsegédje, hanem tettese.”

A rendelkezésre álló adatok alapján a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló videófelvételt, ami különleges személyes adatokat tartalmazott, és aminek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott.

A megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, például a nyomozó hatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

2019-ben az önkormányzati választások előtt jelentek meg az Ördög Ügyvédje című blogon azok a felvételek, amiken Borkai és barátai egy jachton nőkkel szexelnek (többek között Fekete Pákó Add ide a didit című slágerére). A felvételek készítői már a blogposzt megjelenése előtt zsarolták Borkait és barátait a felvétellel, az Ördög Ügyvédje ismeretlen szerzője pedig nem a pénz, hanem Borkai politikai ellehetetlenítése miatt rakta ki a felvételeket a blogra. Ezért szedték ketté az ügyet, mert úgy tűnhetett, hogy a videót publikáló Ördög Ügyvédje is részt vett a zsarolásban, holott erről nincs szó.

Frissítés: a DK-s Czeglédy Csaba a gyanúsított.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.