A tajvani védelmi minisztérium jelentése szerint Kína képes lenne megbénítani az ország védelmi rendszerét

külföld
2021 szeptember 01., 09:45
comments 1

A kínai hadsereg képes "megbénítani" Tajvan védelmi rendszerét, és maradéktalanul figyelemmel tudja kísérni a csapatmozgásokat - írja a tajvani védelmi minisztérium éves jelentésében, amely a tavalyinál sokkal borúsabb képest fest a növekvő kínai katonai fenyegetésről.

A sziget törvényhozása elé is beterjesztett elemzés szerint - amelyből szerdán idézett a Reuters brit hírügynökség - Peking fokozta katonai tevékenységét Tajvan környékén, kiberhadserege segítségével szoftveres és hardveres támadást is tudna intézni a számítógépes rendszere ellen, amellyel így képes lenne megbénítani a tengeri flotta parancsnoki rendszerét, a légvédelmet és az ellentámadási rendszert, illetve a Japántól a Fülöp-szigetekig húzódó szigetvilág nyugati részének kommunikációs rendszerét. Mindez, tajpeji álláspont szerint, nagy veszély jelent a szigetre nézve.

A jelentésben hangsúlyozzák, hogy Kína hadserege képes lenne megbénítani a teljes tajvani védelmi rendszert, a szigetre beszivárgott kínai kémek pedig jelentős károkat tudnának okozni a gazdasági infrastruktúrában.

Jóllehet, a tárca részéről hozzáteszik, hogy Peking egyelőre nem rendelkezik széles körű invázióhoz szükséges logisztikai kapacitással, felhívják a figyelmet a kémtevékenység fokozását is lehetővé tevő kínai Beidou műholdhálózatra, amelyet Peking az amerikai GPS navigációs rendszer versenytársának szánt. Ezzel, illetve a kémrepülőgépekkel és drónokkal Kína a Tajvan környékén zajló aktivitást is figyelemmel kísérheti.

A tárca azt is leszögezi, hogy Kína precíziós rakétatámadással gyakorlatilag a sziget bármely részére csapást tud mérni.

A kínai kormány - amely Kína részének tekinti az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvant - egyelőre nem kommentálta a jelentést. Caj Jing-ven elnöksége alatt Tajvan jelentősen növelte a védelmi célokra szánt kiadásait, több felszerelést vásárolva az Egyesült Államoktól, amely ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója.

A Tajpej és Peking közötti katonai feszültség az elmúlt évben kiéleződött, Tajpej többször sérelmezte, hogy kínai gépek megsértették Tajvan légterét. Kína szerint a Tajvan térségében folytatott katonai manőverek célja a szuverenitása megvédése, továbbá a külföldi erők elrettentése. A tajvani kormány ugyanakkor ezeket megfélemlítési kísérletnek minősíti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.