Ferenc pápa abban sem volt biztos, hogy Csíksomlyón nem Orbánnal találkozott-e

vallás
2021 szeptember 01., 13:07
comments 3

„Nem tudom, találkozni fogok-e vele. Azt tudom, hogy a hatóságok üdvözölnek majd. Nem Budapest központjába megyek, hanem az [Eucharisztikus] Kongresszus helyszínére, és van egy terem, ahol találkozom majd a püspökökkel, és ott fogadom az érkező állami vezetőket is. Nem tudom, ki jön majd” - mondta Ferenc pápa a Vatican Newsnak adott spanyol nyelvű interjújában arról, mit fog mondani Orbán Viktornak, ha találkoznak a szeptemberi budapesti Eucharisztikus Kongresszuson.

Ferenc pápa az interjúban abban sem volt teljesen biztos, hogy nem Orbán volt-e az a kormánytag, aki Áder Jánossal kilátogatott 2019-ben a csíksomlyói pápai misére. „A köztársasági elnököt ismerem, mert ott volt az erdélyi misén (...), és egy miniszterrel érkezett. Azt hiszem, nem Orbán volt az.”

Egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt az a kormánytag, aki elkísérte Ádert Csíksomlyóra, és akivel találkozott is a pápa Erdélyben. Orbán aznap Madridban volt a Bajnokok Ligája döntőjén.

Ferenc pápa azt mondta, ha össze is fut Orbánnal az Eucharisztikus Kongresszuson, nem készül semmilyen közlendővel a számára. „Nem előre megírt forgatókönyvvel utazom: amikor valakivel szembetalálom magam, a szemébe nézek, és a dolgok maguktól alakulnak. Nem szükséges azon gondolkodnom, hogy kinek mit fogok mondani (...) a konkrét helyzeteket szeretem.”

A pápa friss interjújában persze nemcsak az Eucharisztikus Kongresszusról beszélt, hanem egészségi állapotáról is, nemrég ugyanis vastagbélszűkülete miatt meg kellett műteni. Azt mondta, mostanra felépült, teljesen „normális” életet él, és ugyanolyan ritmusban dolgozik, mint korábban. Mindent ehet, és az utazástól sem tiltották el: minden napja az újságok címeinek olvasásával kezdődik, és televíziót továbbra sincs ideje nézni.

„Soha eszembe nem jutott, hogy lemondjak” - jelentette ki a kórházi kezelése alatt elterjedt hírekre utalva. Megjegyezte, hogy amikor az egyházfő beteg, feltámad a pápaválasztó „konklávé fuvallata vagy hurrikánja”.

A menekültekről szólva azt mondta, nem elegendő őket befogadni: „befogadni, védelmezni, felkarolni és integrálni” kell őket egyszerre.

„Az országoknak nagyon őszintén fel kell mérniük, hány embert tudnak befogadni, és ennek mi a felső határa” - mondta, hozzátéve, hogy ezzel egy időben nem szabad megfeledkezni az Európában tapasztalt „demográfiai télről” sem, amely Olaszországban néptelenné teszi a városokat.

„Globális és komoly” problémának nevezte a pedopornográfiát, mellyel szemben a kormányok fellépését sürgette. Az eutanáziát engedélyező spanyol jogszabályra utalva elutasította az emberek „selejtezésének” kultúráját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.