Katasztrofális hatással volt a Brexit a brit élelmiszerexportra

külföld
2021 szeptember 02., 18:08
comments 3

Ha már a magyar jobboldal szélein felvetődött a magyar kilépés gondolata, érdemes intő példaként tekinteni Nagy-Britanniára - már csak azért is, mert Nagy-Britannia a kilépése előtt is kevésbé volt integrálva az európai közös piacba Magyarországnál, a brit gazdaság kevésbé függött az európai piacoktól.

Scotch whisky választék, csak tessék
photo_camera Még a viszkiexport is visszaesett, bár összességében a skót élelmiszeripar jobban járt, mert másik fő exporttermékük, a lazac kivitele még a brexit ellenére is növekedett. Fotó: GERAULT GREGORY/Hemis via AFP

A kilépés a Guardian friss összeállítása szerint így is katasztrofális hatással volt a brit élelmiszeriparra, mely az elmúlt két évben csak a tíz legkeresettebb árucikkéből bő 370 millió fontnyival exportált kevesebbet az Unióba, mint a kilépés előtt.

A legdrasztikusabb mértékben a marhahús- és a sajtexport esett vissza, előbbi 2019-hez képest 37,1, az utóbbi 34,2 százalékkal. A leginkább keresett brit élelmiszeripari termékek közül egyedül a lazac kivitele nőtt, 2019-hez képest 12,6 százalékkal.

A brit Étel és Italszövetség adatai szerint amúgy az igazán brutális visszaesés a brexit első évében volt, 2020-hoz képest több termék exportja is nőni tudott. De hiába exportáltak 2021 első félévében 19,7 százalékkal több viszkit, mint 2020 azonos időszakában, a kilépés előtti időkhöz képest még 2021-ben is 12,4 százalékkal, értékében 82 millió fonttal (~33 milliárd forinttal) kevesebb viszkit exportáltak.

A brit export minden EU tagállam felé csökkent, a Németországba, Spanyolországba, Olaszországba irányuló része nagyjából a felével esett vissza a kilépés óta.

A visszaesést részben a bürokratikus terhek növekedése - az európai szabványoknak való megfelelés igazolása, a vámpapírok, élelmiszerbiztonsági engedélyek beszerzése -, nagyobb részt pedig az élelmiszerekre vonatkozó szigorúbb szállítási és beléptetési szabályok magyarázzák, melyek mind költségnövelő tényezők is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.