Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást az olasz miniszterelnök

2021 szeptember 3., péntek 12:43
1

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kötelező vakcinázás bevezetéséhez arra van szükség, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) engedélyezze az oltóanyagokat. Jelenleg a koronavírus elleni vakcináknak vészhelyzeti alkalmazásra van engedélyük, az általános engedélyt további vizsgálatok után kaphatják meg az oltóanyagok.

Az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már kötelezővé tették az oltás beadatását, és Draghi más szakmai kategóriák esetében is szeretné bevezetni ezt.

Az Olasz Gyógyszerügynökség elnöke, Giorgio Palu úgy vélte, a védőoltás kötelezővé tétele „racionális” döntés, de politikai felelősségvállalás szükséges hozzá. Megjegyezte, hogy Olaszországban tizenegy kötelező oltás van.

A védettségi kötelezettség megosztja a kormánypártokat, melyek között a Matteo Salvini vezette Liga a kötelező oltásnál is sürgetőbbnek tartja a tesztelés ingyenessé tételét, elsősorban a tanulók számára.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a harmadik dózis védőoltást elsőként a legsérülékenyebbek kapják meg szeptember végétől kezdve. A lakosság nagy része azonban csak jövő évben kap ismétlő oltást, miután a védettség érvényességet a jelenlegi kilenc hónapról egy évre akarják emelni.

A 12 év feletti népességnek nagyjából 64 százaléka kapta meg mindkét oltását, és 70 százalék legalább egyet. Az olasz kormány szeretné, ha hónap végére a lakosság 80 százaléka be lenne oltva. (MTI, Reuters, Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt