Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást az olasz miniszterelnök

külföld
2021 szeptember 03., 12:43
comments 1

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kötelező vakcinázás bevezetéséhez arra van szükség, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) engedélyezze az oltóanyagokat. Jelenleg a koronavírus elleni vakcináknak vészhelyzeti alkalmazásra van engedélyük, az általános engedélyt további vizsgálatok után kaphatják meg az oltóanyagok.

Az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már kötelezővé tették az oltás beadatását, és Draghi más szakmai kategóriák esetében is szeretné bevezetni ezt.

Az Olasz Gyógyszerügynökség elnöke, Giorgio Palu úgy vélte, a védőoltás kötelezővé tétele „racionális” döntés, de politikai felelősségvállalás szükséges hozzá. Megjegyezte, hogy Olaszországban tizenegy kötelező oltás van.

A védettségi kötelezettség megosztja a kormánypártokat, melyek között a Matteo Salvini vezette Liga a kötelező oltásnál is sürgetőbbnek tartja a tesztelés ingyenessé tételét, elsősorban a tanulók számára.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a harmadik dózis védőoltást elsőként a legsérülékenyebbek kapják meg szeptember végétől kezdve. A lakosság nagy része azonban csak jövő évben kap ismétlő oltást, miután a védettség érvényességet a jelenlegi kilenc hónapról egy évre akarják emelni.

A 12 év feletti népességnek nagyjából 64 százaléka kapta meg mindkét oltását, és 70 százalék legalább egyet. Az olasz kormány szeretné, ha hónap végére a lakosság 80 százaléka be lenne oltva. (MTI, Reuters, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.