Pap Bianka ezüstérmes 200 méteres vegyesúszásban a tokiói paralimpián

szeptember 3., péntek 9:30
1

Az S10-es kategória magyar indulója – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – délelőtti előfutamában 2:33.10 perccel 2. lett és a 4. idővel jutott az esti döntőbe.

Ott a 6-os pályán a pillangó után 6. volt, háton viszont sokkal gyorsabbnak bizonyult ellenfeleinél, másodjára már elsőként fordult. Mellen visszacsúszott a 3. helyre, majd a gyorsúszásában megint sok erő volt, ami sima 2. helyet ért. Győzött 2:24.85-ös világcsúccsal a holland Chantalle Zijderveld, Papp 2:26.12-vel lett második, harmadiknak pedig egy másik holland, Lisa Kruger jött be 2:27.86-tal.

Pap Bianka szerdán ezüstérmes volt 400 méter gyorson, csütörtökön pedig győzött 100 méter háton. Korábban 100 méter mellen a 7. helyen végzett, 100 méter gyorson 4., a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltóval pedig 5. lett. A Vasas 21 éves úszója a magyar küldöttség 15. érmét (az ötödik ezüstöt) szerezte a japán fővárosban.

Öt éve egy ezüstöt és egy bronzot nyert, most pedig egy aranyat és két ezüstöt.

„Gondolkodtam, hogy jó lenne egy bronzérem is, hogy meglegyen a kollekció, de azért nem cserélném el” – mondta nevetve a vegyes zónában.

A csütörtöki győzelme után elmondása szerint nehéz volt a hatodik számára is koncentrálni.

„Nagyon sokat sírtam utána örömömben, még reggel is azzal kezdtem a napot, hogy sírtam. Kicsit pihentem még az előfutamban, délután szerettem volna kihozni magamból a maximumot, nem tudtam, mi lesz a vége, nagyon egyforma idővel érkeztünk. Nagyon jó volt a verseny, és élveztem az egész hetet.”

A remek úszásával bő egy másodperccel megjavította egyéni legjobbját.

„Nem igazán érzékeltem semmit, pillangón kicsit vizet nyeltem, de magamhoz képest ez nagyon jó pillangó volt, annyira csúnyán nem hagytak ott. A hát nagyon tetszett, bár ott a fejem ki volt már kapcsolva teljesen. Mellen csak mentem és küzdöttem az életemért, gyorson pedig láttam, hogy a mellettem lévő lány fogható, és akkor tekertem, hogy beérjek” – összegezte a futamát.

Az ezüstérmes Pap Bianka a 100 méteres hátúszás S10-es sérültségi kategóriájának döntője után a riói paralimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. szeptember 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Most nagy pihenésre lesz szüksége, mert végigdolgozta az elmúlt öt évet, sokszor volt úgy, hogy egyedül úszott, csak ő volt ott és az edzője, senki más – mondta.

Az S4-es kategóriában vasárnap 100 m mellen győztes Illés Fanni 100 méter háton indult pénteken az S6-os kategóriában, és előfutamában 1:36.58-cal 7., összesítésben pedig 13. lett. Ugyanitt Száraz Evelinnel 1:41.30-cal ugyancsak hetedikként végzett délelőtt, és ideje a 14. helyre volt elég.

Az úszók három arannyal és négy ezüsttel fejezték be szereplésüket a Tokiói Vizes Központban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt