Három jelölt indul Borisz Visnyevszkij néven ugyanabban a szentpétervári választókerületben

2021 szeptember 6., hétfő 17:44
3

Három jelölt verseng Borisz Visnyevszkij néven ugyanabban a választókerületben a szentpétervári törvényhozás egyik képviselői mandátumának elnyeréséért, kettőjüket, akik kifejezetten a kampányra anyakönyveztették új nevüket, visszalépésre szólította fel Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke.

Borisz Lazarevics Visnyevszkij most is az „északi főváros” képviselő-testületének ismert tagja a liberális Jabloko párt színeiben, aki harcba szállt az újraválasztásért.

Borisz Visnyevszkij 2017-ben Szentpéterváron Fotó: Aleksandr Gal'perin/Sputnik

Meglepetésére a kerületében két ugyanilyen nevű ember adta be az iratait a szentpétervári választási bizottsághoz. Eltérés csak az apai nevükben volt: az egyik Gennagyijevics, a másik Ivanovics.

Korábban az egyik vetélytársat Alekszej Smeljovnak, a másikat Viktor Bikovnak hívták. A két konkurens emellett, hogy a választókat még jobban összezavarja, az eredeti Visnyevszkijéhez hasonló őszes szakállt növesztett, és a haját is hasonlóan ritkás-rövidre alakíttatta a választási plakáthoz készített fotóján.

A 65 éves Borisz Visnyevszkij mutatja a három azonos nevű jelölt fotóját Fotó: Olga Malceva/AFP

Bikovról a Novaja Gazeta független lap kiderítette, hogy 2009 óta igazi pártszédelgőként több politikai erő képviseletében volt képviselő vagy alacsonyabb beosztású tisztségviselő. A jelenlegi kampányban eddig azzal tüntette ki magát, hogy vissza akarta léptetni az eredeti Visnyevszkijt, mondván: az együttműködött Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal, akinek a szervezeteit szélsőségesként bélyegezték meg a hatóságok.

Smeljov egy vállalat kereskedelmi részlegének vezetője, aki az idei évig a jelek szerint nem foglalkozott politikával. Úgy tudják róla, hogy a három gyerekének meghagyta a születési családi nevét.

Pamfilova a Kommerszant FM rádiónak nyilatkozva gyalázatosnak és felháborítónak nevezte a történteket. Mint mondta, a bizottság régóta próbál meg küzdeni az ilyen technikák ellen, de az adott helyzetben tehetetlen, és a két újdonsült Visnyevszkij jogszerűen szerepel a választáson.

Azt mondta, más városokból is érkezett panasz „ikerjelöltekre”. Megfogadta, hogy az általa irányított testület törvénytervezetet dolgoz ki a jogi kiskapu bezárására. Pamfilova arra kérte a szentpétervári választási bizottságot, hogy készíttessen új plakátokat a két ellen-Visnyevszkijről, amik a jelenlegieknél valósághűbbek.

Illiberális trükkök

Szentpéterváron a választási küzdelemben 1994 óta vetik be a helyi politikai zsargonban spoiler-jelöltnek nevezett indulókat, akiket megválasztásra esélyes politikusokkal azonos vagy az övékéhez megtévesztően hasonló néven indítanak el. 1996-ban Vlagyimir Jakovlev részben az ilyen szavazatelterelésnek köszönhetően győzte le a hivatalban lévő polgármestert, Anatolij Szobcsakot.

Politológusok szerint a választók mára kiismerték ezeket a trükköket, és nem valószínű, hogy a két „iker” bevetése lerontaná az igazi Visnyevszkij támogatottságát a hívei között.

Idén az orosz választók szeptember 17. és 19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának mandátumairól. Ezzel egyidejűleg 9 régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás sorsa is.

Az illetékes választási bizottságok az elmúlt hetekben több jelöltet visszaléptettek többek között azon az alapon, hogy bankszámlával rendelkeztek külföldön, vagy valamilyen formában együttműködtek a Navalnij által alapított csoportokkal, amiket bírósági végzéssel júniusban szélsőségesnek nyilvánítottak és betiltottak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt