Öt évre csuknak le egy vietnami férfit, mert terjesztette a koronavírust

külföld
2021 szeptember 06., 18:02
comments 8

Hétfőn 5 éves börtönre ítéltek egy 28 éves férfit a dél-vietnami Ca Mau városban, amiért megsértette az ország hatályos karanténszabályait, és másokat fertőzött meg koronavírussal. A férfi Ho Si Minh-városból (korábbi nevén Saigon) utazott haza Ca Mauba, de nem tartotta be a 21 napos karantént. A világszerte csodált pontosságú vietnami kontaktkutató hatóságok szerint az elítélt 8 embert fertőzött meg koronavírussal, közülük egy személy 1 hónapnyi kórházi kezelés után bele is halt a betegségbe.

Vietnam koronavírus elleni védekezését világszerte sokan követendőnek tartják, mert az ország annak ellenére tudta viszonylag alacsonyan tartani a fertőzések és a halálesetek számát, hogy csak későn jutott oltóanyaghoz. A stratégia alapja a szigorú határellenőrzés, a kontaktkövetés és a tömeges tesztelés volt. A kedvező statisztikákat azonban idén kissé rontotta néhány szabálysértés, bár ezek többségét - pont a pontos kontaktkövetés miatt - sikerült visszavezetni a karanténszabályokat megsértő személyekre, akikkel szemben eljárást is indítottak.

Sorbaállás rizsért a távolságtartási szabályok betartásával
photo_camera Sorbaállás rizsért a távolságtartási szabályok betartásával Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Nem a most elítélt férfi volt az első, aki börtönt kapott a szabályok megsértéséért, de eddig ő kapta a leghosszabb börtönbüntetést. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.