Öt évre csuknak le egy vietnami férfit, mert terjesztette a koronavírust

2021 szeptember 6., hétfő 18:02
8

Hétfőn 5 éves börtönre ítéltek egy 28 éves férfit a dél-vietnami Ca Mau városban, amiért megsértette az ország hatályos karanténszabályait, és másokat fertőzött meg koronavírussal. A férfi Ho Si Minh-városból (korábbi nevén Saigon) utazott haza Ca Mauba, de nem tartotta be a 21 napos karantént. A világszerte csodált pontosságú vietnami kontaktkutató hatóságok szerint az elítélt 8 embert fertőzött meg koronavírussal, közülük egy személy 1 hónapnyi kórházi kezelés után bele is halt a betegségbe.

Vietnam koronavírus elleni védekezését világszerte sokan követendőnek tartják, mert az ország annak ellenére tudta viszonylag alacsonyan tartani a fertőzések és a halálesetek számát, hogy csak későn jutott oltóanyaghoz. A stratégia alapja a szigorú határellenőrzés, a kontaktkövetés és a tömeges tesztelés volt. A kedvező statisztikákat azonban idén kissé rontotta néhány szabálysértés, bár ezek többségét - pont a pontos kontaktkövetés miatt - sikerült visszavezetni a karanténszabályokat megsértő személyekre, akikkel szemben eljárást is indítottak.

Sorbaállás rizsért a távolságtartási szabályok betartásával Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Nem a most elítélt férfi volt az első, aki börtönt kapott a szabályok megsértéséért, de eddig ő kapta a leghosszabb börtönbüntetést. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt