A tiltakozások hatására a kormány leállítaná a betonozást a kisoroszi szigetcsúcson

természetvédelem
2021 szeptember 07., 19:19
comments 1

Az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára törvényt nyújt be, hogy állítsák le a kisoroszi szigetcsúcsra tervezett strandfejlesztést, ami sokak szerint tönkretenné a Dunakanyar egyik legszebb ártéri erdejét. Vitályos Eszter a lépést azzal magyarázta, hogy „a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni”.

Az önkormányzat épp a hét elején adta át a kisoroszi szigetcsúcs területét a kivitelezőnek, hogy belekezdhessenek a 370 milliós strandfejlesztésre, a pénzt a kormánytól kapták a strandok „élményígéretet fokozó” fejlesztésére. A tervek szerint az ártéri ligeterdőben aszfaltoznak, csatornáznak, mobil kabinokat és büfés bódékat építenek. A strandfejlesztés ellen aláírásgyűjtés is indult, mert a kezdeményezők szerint törvénytelen „ha a Natura 2000 jelzésű, kiemelten védett területekre konténereket, lakókocsis parkolóhelyeket és más építményeket, tereptárgyakat telepítenek”. A helyiek közül sokan panaszkodtak arra, hogy a polgármester nem vonta be őket érdemben a projekt tervezésébe.

A projekttel kapcsolatban felmerült problémákról épp vasárnap mutattuk be a videóriportunkat:

link Forrás

A projekt ellen korábban a nemzeti park is tiltakozott, de kifogásaik ellenére a Pesti Megyei Kormányhivatal simán kiadta az engedélyt. A terület esélyeit ráadásul az is rontotta, hogy egy adminisztrációs hiba miatt pont a legértékesebb ártéri erdők nem számítanak védett területnek. Vitályos most arról írt, hogy „a rendezett körülmények kialakítása mindannyiunk érdeke, ahogyan az is, hogy a végeredmény mindnyájunk megelégedésére szolgáljon”.

link Forrás

A Fertő tónak viszont már nem volt ekkora szerencséje, ott Mészáros Lőrinc cége továbbra is folytatja a 30 milliárdból készülő gigaberuházását. A Telex kedden arról írt, hogy miután a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. ledózerolta egy család nyaralóját, még 20 millió forintot is kiszámláztak nekik bontási költségekre. Korábban a környékbeli civilek mellett a Nagy Tavak Koalíció, a Greenpeace és az UNESCO is tiltakozott a szikes tó élővilágát veszélyeztető építkezés miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.