Az orosz titkosszolgálat szerint az ukrán titkosszolgálat robbantott fel egy gázvezetéket a Krímen

szeptember 7., kedd 11:39
2

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) volt a szervezője annak a diverziónak, amelyet augusztus 23-án a krími Perevalnoje település közelében követtek el egy gázvezeték ellen.

Az FSZB tudni véli, hogy kik követték el a robbantást Ukrajna augusztus 24-én ünnepelt függetlenségi napján. A tettet a Krími Tatár Nép Medzslisze nevű szervezet két tagja vállalta magára, az oroszok szerint ezt az ukrán titkosszolgálat működteti.

Így néz ki a megrongált vezeték. Fotó: Sputnik via AFP


A medzslisz a 2016-ban történt oroszországi betiltását megelőzően elvileg a krími tatárok két és fél évente ülésező "parlamentje", a kurultáj 250 fős végrehajtó szerve volt. Vele szemben 2014-ben, a félsziget Oroszország általi elcsatolása nyomán, létrehozták a Krím elnevezésű régióközi társadalmi mozgalmat, amely kimondta, hogy immár ez a mozgalom, nem pedig a medzslisz a krími tatárság érdekeinek "valós és vitán felül álló" képviselője. A medzslisz volt és jelenlegi csúcsvezetőit terroristának bélyegezték.

A Krímet a 2014 márciusában megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés legitimitását. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt