Az ügyeletes őr aludt, amikor megszökött hat veszélyes fogoly az izraeli Gilboa szigorúan őrzött börtönből

2021 szeptember 7., kedd 15:43

Izraelben hétfőn megszökött a szigorúan őrzött Gilboa börtönből hat fogoly.

Nagy erőkkel, drónok és helikopterek bevetésével keresik az ország északi részén található büntetés-végrehajtási intézményből egy kiásott alagúton át megszökött rabokat, jelentős katonai erők, kommandók vizsgálják át a környező kibucok területét. A közös cellából elszökött rabok mind életfogytig tartó büntetésüket töltötték, amit izraeliek ellen végrehajtott, véres merényletek miatt szabtak ki rájuk.

Egyikük az Izraelben jól ismert Zakaria Zubeidi, aki a Fatah fegyveres, terrorral foglalkozó szárnyának, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjának egyik egységét vezette, majd jelentős tisztséget viselt a Ciszjordániát vezető Fatah pártban. Két tucat bűncselekmény – köztük gyilkossági kísérlet – miatt ült.

A másik öt rab az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet tagja volt, és szintén a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenin város lakosai voltak. A börtönben viselt ruháikat és cipőiket megtalálták az intézményen kívül.

A szökést hajnali 4-kor fedezték fel a különösen gondosan őrzött börtönben, amit 2004-ben, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején hoztak létre. 2014-ben megakadályoztak egy hasonló szökési kísérletet, amit szintén az Iszlám Dzsihád-rabok celláiból szerveztek.

A jelek szerint biztonsági hibák sora segített a raboknak a szökésben:

  • Például Zubeidi a szökés előtti napon kérte az áthelyezését a másik öt rab zárkájába, és ez nem váltott ki riasztást.
  • Aztán az is kérdéses, miért nem vették észre a szökésüket hónapok óta tervező, rozsdás kanállal a padlóban nyílást ásó foglyokat. (A padló elég szerencsétlenül volt kialakítva, nem volt különösebben nehéz dolguk a szökésben lévő foglyoknak.)
  • Az is érthetetlen, miért voltak elérhetők az interneten a hibásan kialakított (mármint nem szökésbiztos) börtön tervrajzai, amiket maga az építésziroda tett közzé.
  • A legsúlyosabb hiba, hogy a börtön kerítésén lévő lyuk, amin át a hat fogoly végül kimászott, közvetlenül az őrtorony alatt helyezkedik el, de az izraeli sajtó szerint az ügyeletes őr elaludt.
Fotó: Nedal Eshtaya/Anadolu Agency via AFP

Mivel még folyik a hajtóvadászat, egyre többen úgy vélik, hogy a férfiak már átjuthattak Jordániába.

A szökevényeket a palesztin területeken ünneplik, izraeli tisztviselők viszont arra figyelmeztettek, hogy rendkívül veszélyesek.

A zsidó újév során történt szökés politikailag kínos helyzetbe hozta az izraeli hatóságokat. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt