Egymásnak esett a MSZP és a Jobbik Szabolcsban

POLITIKA
2021 szeptember 07., 16:41
comments 2

Zugló után Szabolcs megye egyik körzetében is kölcsönös vádaskodásba fulladt az előválasztás. Múlt pénteken a 24.hu nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin a Mátészalkát és további 43 települést magába foglaló 5-ös számú választókerületben a DK egyik helyi párttagja, Jakab Tímea arról beszélt, hogy a Fidesz segítséget nyújt az MSZP-nek az előválasztáson, a szimpatizánsai Papp Ildikóra szavaznak. A DK-s Jakab arról is beszél, hogy jóban van a választókerület országgyűlési képviselőjével.

A jobbikos Földi István erre azzal reagált, hogy a szocialistáknak vissza kellene léptetniük a jelöltjüket, és megszüntetni a párttagságát, mert csak így lehet megtartani az ellenzéki szavazók bizalmát.

Nem sokkal később az MSZP is támadásba lendült, kedden már ők követelték a jobbikos jelölt visszaléptetését, mert szerintük Földi István, aki korábban Kocsord polgármestere volt, a jelentkezésekor megtévesztette az Országos Előválasztási Bizottságot, „ugyanis elhallgatta, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene, ami azzal zárult, hogy beismerte tettét”. Az ügyről a Jobbik a Telexnek azt mondta, hogy Földinek „nem egy, a bíróság által kiszabott szabadságvesztése került felfüggesztésre, hanem magát az eljárást függesztették fel”.

A Jobbik szerint „nem véletlenül döntött úgy az ügyészség, hogy az említett »ügyet« még bírósági szakaszba sem engedi, ugyanis Földi István és a kocsordi polgármesteri hivatal egykori vezetése elismerte, hogy valóban csoportosítottak át ideiglenesen címzett forrásokat annak érdekében, hogy más költségeket ki tudjanak egyenlíteni. Ez egyébként a kivéreztetett és forráshiányos önkormányzatoknál sajnos szinte általános gyakorlat.”

Az MSZP közleménye után a Jobbik-közeli Alfahír arról írt, hogy az Országos Ellenzéki Előválasztási Bizottság (OEVB) határozatban mondta ki, hogy a jobbikos politikussal szemben megfogalmazott vádak megalapozatlanok.

Mivel ebben a körzetben csak két ellenzéki jelölt van, ha bárki visszalépne, nem kellene előválasztást tartani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.