Védelmet ígér az amerikai kormány a texasi abortuszklinikáknak

2021 szeptember 7., kedd 6:51
2

A szövetségi rendvédelmi szervek megvédik „a támadás alá vont” abortuszklinikákat, ígérte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Texasban múlt hét óta törvény tiltja a terhességmegszakítást a hatodik hét után, márpedig az államban elvégzett abortuszok jelentős többsége ebben az időszakban történik. Az új szabályozás lehetővé teszi azt is, hogy polgári pert indítsanak olyan orvosok ellen, akik a hatodik hét után végeznek abortuszt.

Merrick Garland legfőbb ügyész azt mondta, a klinikák fizikai védelme mellett minden lehetséges módon támadni fogják a texasi törvényt, és meg fogják védeni az érintettek alkotmányos jogait.

„Nem az állam tulajdona” - üzeni egy transzparens Fotó: REGINALD MATHALONE/NurPhoto via AFP

1973-ban a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az abortusz tiltását az első trimeszterben. Biden elnök múlt héten azt mondta, az új szabály nyilvánvalóan ellentmond ennek, és rontja a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt