link Forrás

A helyi összefogás felbomlásáról is számot adnak az egri előválasztási jelöltek, itt nézheted a vitájukat

POLITIKA
2021 szeptember 08., 15:21

Rövid életűnek bizonyult az az összefogás, amely Egerben a 2019-es önkormányzati választásokon megszerezte a Mirkóczki Ádámnak a polgármesteri széket, az ellenzéknek pedig a képviselő-testületi többséget. A Jobbikot egy éve maga mögött hagyó Mirkóczki tavaly októberben veszítette el többségét, miután két képviselő - a polgármester autoriter vezetési stílusára hivatkozva - kilépett az Egységben a Városért Egyesület (EVE) frakciójából. Később a polgármestert kizárták a közös ellenzéki ernyőszervezet elnökségéből, aki válaszul a teljes egyesületből kilépett, azzal vádolva korábbi szövetségeseit, hogy nem tartották be kampányígéretüket és nem voltak képesek a pártpolitizálás fölé emelkedni.

Ebben a kontextusban fog tehát zajlani az ellenzéki előválasztás az Egert és további 26 települést magába foglaló Heves megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületben.

A körzetben két, az EVE-ben politizáló, Mirkóczkival szakító jelölt méretteti meg magát:

  • Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatója, Mirkóczki 2021 elején lemondott alpolgármestere a DK színeiben indul, a Jobbik, az LMP és a Liberálisok támogatásával;
  • Jánosi Zoltán vállalkozó, korábbi MSZP-s önkormányzati képviselő pedig a Momentum színeiben száll ringbe, de élvezi az MSZP, a Párbeszéd és az Új Világ Néppárt támogatását is.

A Partizán mai vitáján a két politikusnak az egri összefogás kudarcáról is számot kell adnia, de a közoktatás helyzetéről és a fejlesztéspolitikáról is kifejthetik nézeteiket.

A körzetet jelenleg a fideszes Nyitrai Zsolt képviseli, akivel a 2018-as kampányban Orbán Viktor úgy viccelődött, "mosógépet könnyebb eladni, mint téged". Nyitrai 46,44 százalékkal húzta be a körzetet, de az ellenzéki indulók együttesen már akkor is többet, a voksok 49,23 százalékát söpörték be. A körzet mindenképp kétesélyesnek tekinthető, ha tényleg parlamenti többséget szeretne, akkor az ellenzéknek hoznia is kell jövő tavasszal.

A Fidesz-KDNP már nem is Nyitraival fut neki ennek a meccsnek, Gulyás Gergely júliusi egri látogatásán bejelentette, dr. Pajtók Gábor, Heves megyei kormánymegbízott indul, ám helyi forrásaink szerint ez a döntés még nincs kőbe vésve, a kormánypártok háza táján felmerült még Habis László, korábbi egri polgármester neve is.

Szeptember 6-a és 26-a között a Partizán - kiemelt médiapartnerével, a 444-gyel együttműködve - 32 országgyűlési egyéni választókerületben rendez vitákat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek között.

A maratoni vitaturné első hetében vidéki körzetek jelöltjei ismertethetik meg elképzeléseiket választóikkal, a második héten az ellenzék fővárosi politikusaira kerül sor, utolsó héten pedig újra a vidéki indulók kerülnek főszerepbe.

A vitákat élőben a Partizán Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán, illetve a 444.hu Facebook-oldalán követhetitek, a viták legizgalmasabb pillanatait összefoglaló 5-10 perces videókat pedig elsőként a 444 napindító hírlevelében találhatjátok meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.