Az etióp kormány azt állítja, tömegsírt hagytak maguk után a lázadók

2021 szeptember 8., szerda 19:42
2

119 ember földi maradványát találták meg az etióp kormányerők egy faluban, ahonnan visszavonultak a lázadó csapatok - állítja az etióp kormány. A tömegsírt állítólag a Tigré tartománnyal határos Amharában találták, a tartomány kormányzója szerint "ártatlan földművelők, papok, nők és gyerekek" holtesteit rejtette.

A tigrinya lázadók tagadják, hogy bármi közük lenne a tömegsírhoz, koholmánynak nevezték a kormányzati közlést, és független vizsgálatot követelnek. A BBC saját forrásokból nem tudta megerősíteni a hírt, sem azt, hogy a lázadók hagyták volna maguk után a tömegsírt . A BBC-nek nyilatkozó helyi tisztségviselők és állítólagos tanúk szerint viszont a lázadók azután fordultak a civilek ellen, hogy a kormányerők komoly harcok árán kiszorították őket Chena faluból.

Közben a szudáni kormány bekérette Etiópia nagykövetét amiatt, hogy több mint 30 tigrinya holttestét mosta partra egy folyó Szudánban, azután, hogy az etióp kormányerőket tömeggyilkossággal vádolták meg Humera városában. Az etióp kormány tagadja a vádakat.

Ahogy korábban írtuk, Tigrében kilenc hónapja indított hadműveleteket az etióp kormány, amely ellenőrzése alá kívánta vonni a tartományt az azt uraló tigréi népi felszabadítási fronttól (TPLF). A katonai akció kudarcba fulladt, a tigréi erők június végén visszafoglalták a tartomány márciusban elesett fővárosát, Mekelét, több ezer etióp katonát fogságba ejtve, a harcok pedig átterjedtek a szomszédos Amhara tartományba. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt