Az etióp kormány azt állítja, tömegsírt hagytak maguk után a lázadók

külföld
2021 szeptember 08., 19:42
comments 2

119 ember földi maradványát találták meg az etióp kormányerők egy faluban, ahonnan visszavonultak a lázadó csapatok - állítja az etióp kormány. A tömegsírt állítólag a Tigré tartománnyal határos Amharában találták, a tartomány kormányzója szerint "ártatlan földművelők, papok, nők és gyerekek" holtesteit rejtette.

A tigrinya lázadók tagadják, hogy bármi közük lenne a tömegsírhoz, koholmánynak nevezték a kormányzati közlést, és független vizsgálatot követelnek. A BBC saját forrásokból nem tudta megerősíteni a hírt, sem azt, hogy a lázadók hagyták volna maguk után a tömegsírt . A BBC-nek nyilatkozó helyi tisztségviselők és állítólagos tanúk szerint viszont a lázadók azután fordultak a civilek ellen, hogy a kormányerők komoly harcok árán kiszorították őket Chena faluból.

Közben a szudáni kormány bekérette Etiópia nagykövetét amiatt, hogy több mint 30 tigrinya holttestét mosta partra egy folyó Szudánban, azután, hogy az etióp kormányerőket tömeggyilkossággal vádolták meg Humera városában. Az etióp kormány tagadja a vádakat.

Ahogy korábban írtuk, Tigrében kilenc hónapja indított hadműveleteket az etióp kormány, amely ellenőrzése alá kívánta vonni a tartományt az azt uraló tigréi népi felszabadítási fronttól (TPLF). A katonai akció kudarcba fulladt, a tigréi erők június végén visszafoglalták a tartomány márciusban elesett fővárosát, Mekelét, több ezer etióp katonát fogságba ejtve, a harcok pedig átterjedtek a szomszédos Amhara tartományba. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.