Két minisztériumot bíztak ideiglenesen az RMDSZ-re, miután felrobbant a koalíció

külföld
2021 szeptember 08., 16:47
comments 2

Ügyvivő minisztereket helyeztek Romániában a lemondott kormánytagok helyére. A kinevezettek közt van két RMDSZ-es politikus is. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter kapta a kutatásokért, innovációért és digitalizációért felelős minisztériumot, Cseke Attila fejlesztési miniszter pedig az egészségügyi tárcát, írja a Transindex. A törvény szerint 45 nap után kell végleges minisztereket kinevezni.

Az USR-PLUS szövetség kedden jelentette be, hogy visszahívja hat miniszterét és miniszterelnök-helyettesét a kormányból, mert nem tudták meggyőzni partnereiket, hogy új miniszterelnökre van szükség Florin Cîțu helyett. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és az RMDSZ koalíciója december óta irányítja az országot, Cîțu a PNL politikusa.

Az USR-PLUS szóvivője a Maszol cikke szerint arról beszélt, hogy továbbra is támogatják a kormánykoalíciót, de más miniszterelnököt szeretnének. „A PNL-nek nagyon sok jó, hozzáértő embere van, nem értem, miért kapaszkodik egyetlen emberbe” - mondta.

photo_camera Florin Cîțu tavaly decemberben Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR-PLUS ellenkezése ellenére és a szövetség egyik miniszerét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS ezután bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök ellen, amit csak a szélsőjobboldali AUR támogatott, és nem is sikerült napirendre tűzni a parlamentben.

Az RMDSZ szóvivője azt mondta, tisztában voltak vele, hogy a pártok közt vannak világnézeti különbségek, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a fejlesztési terv csak ürügy volt. „Sok mindent láttunk az elmúlt harminc évben, de olyan nem igazán fordult még elő, hogy egy magát progresszívnek, liberálisnak nevező párt összefogjon egy neolegionárius, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő párttal. Az USR PLUS-AUR együttműködés hosszú távon óriási károkat okoz a társadalomban” - idézi a Transindex.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.