Két minisztériumot bíztak ideiglenesen az RMDSZ-re, miután felrobbant a koalíció

2021 szeptember 8., szerda 16:47
2

Ügyvivő minisztereket helyeztek Romániában a lemondott kormánytagok helyére. A kinevezettek közt van két RMDSZ-es politikus is. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter kapta a kutatásokért, innovációért és digitalizációért felelős minisztériumot, Cseke Attila fejlesztési miniszter pedig az egészségügyi tárcát, írja a Transindex. A törvény szerint 45 nap után kell végleges minisztereket kinevezni.

Az USR-PLUS szövetség kedden jelentette be, hogy visszahívja hat miniszterét és miniszterelnök-helyettesét a kormányból, mert nem tudták meggyőzni partnereiket, hogy új miniszterelnökre van szükség Florin Cîțu helyett. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és az RMDSZ koalíciója december óta irányítja az országot, Cîțu a PNL politikusa.

Az USR-PLUS szóvivője a Maszol cikke szerint arról beszélt, hogy továbbra is támogatják a kormánykoalíciót, de más miniszterelnököt szeretnének. „A PNL-nek nagyon sok jó, hozzáértő embere van, nem értem, miért kapaszkodik egyetlen emberbe” - mondta.

Florin Cîțu tavaly decemberben Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR-PLUS ellenkezése ellenére és a szövetség egyik miniszerét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS ezután bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök ellen, amit csak a szélsőjobboldali AUR támogatott, és nem is sikerült napirendre tűzni a parlamentben.

Az RMDSZ szóvivője azt mondta, tisztában voltak vele, hogy a pártok közt vannak világnézeti különbségek, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a fejlesztési terv csak ürügy volt. „Sok mindent láttunk az elmúlt harminc évben, de olyan nem igazán fordult még elő, hogy egy magát progresszívnek, liberálisnak nevező párt összefogjon egy neolegionárius, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő párttal. Az USR PLUS-AUR együttműködés hosszú távon óriási károkat okoz a társadalomban” - idézi a Transindex.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt