Kínában betiltották, hogy magántanárok online korrepetálják a diákokat

külföld
2021 szeptember 08., 09:42
comments 3

Szerdán Kínában tovább szigorították a magánoktatás visszaszorítását célzó rendelkezéseket, és megtiltották, hogy magántanárok online korrepetáljanak diákokat. Ugyanígy tilos különórát adni nem oktatási célra regisztrált helyszíneken, azaz lakásokban vagy kávézókban, írja a Reuters.

A kínai kormány viszonylag váratlanul, július végén lehetetlenítette el a nagyobb magánoktatási cégeket, egy 120 milliárd dollárosra becsült piacot söpörve ezzel ki. A lépés, amiről hosszabban is írtunk, akkor a nemzetközi befektetőket is megrémítette, de Peking nem hátrált meg, és az újabb rendelet bizonyítja, hogy tényleg teljesen fel akarják számolni ezt a szektort.

Az intézkedés a kínai demográfiai válsággal függhet össze: az országban öregedik a lakosság, nem születik elég gyerek, és a kormány úgy látta, hogy többek között az oktatás és a gyereknevelés rendkívül elszabadult költségei miatt lehet, hogy sok pár nem vállal végül gyereket. Mint korábbi cikkünkben írtuk, a hatalmas népességű, még mindig súlyos társadalmi egyenlőtlenségekkel terhelt ország oktatási rendszerében a legfontosabb esemény a híresen kemény és stresszes felvételi vizsga, a gaokao, melynek kimenetele egy egész életpályát befolyásolhat. Nem véletlen, hogy az egyre növekvő közép- és felsőközéposztály számára hatalmas jelentősége lett annak, hogy gyerekeik hogyan szerepelnek ezen a vizsgán, és éppen ennek köszönhetően nőhetett ekkorára a magánoktatási szektor.

A július végi intézkedések óta a kínai sajtó több alkalommal is beszámolt arról, hogy a vagyonosabb szülők megpróbálták kikerülni a szigorításokat, és fellendült például a családhoz költöző magánoktatók piaca.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.