A rendőrség kipakolta a Tienanmen téri vérengzésre megemlékező múzeumot Hongkongban

2021 szeptember 9., csütörtök 15:01
4

Rendőrök lepték el csütörtökön az 1989-es vérengzésre emlékező hongkongi múzeumot. Szerdán már letartóztatták a múzeumot működtető szervezet, a Hongkongi szövetség Kína hazafias demokrata mozgalmainak támogatásért aktivistáit, majd csütörtök reggel kipakolták a Június Negyedike Múzeumban kiállított tárgyakat. A Kommunista Párt szerint a civil szervezet külföldi kapcsolatai miatt veszélyt jelent Kínára.

A helyi média munkatársai megörökítették, amint a rendőrök képeket, posztereket és kiállított tárgyakat cipelnek ki a Június Negyedike múzeumból. A tárlat már június óta zárva tartott, mivel a sikeres megnyitó után a hatóságok bejelentették, hogy a megfelelő engedélyek hiánya miatt eljárás indul a szervezők ellen. Az aktivisták a látogatók védelme érdekében önként tartották zárva a tárlatot.

A 32 éve működő szervezetet már évek óta zaklatják a hatóságok. A múzeum először 2014-ben nyitott ki, de két évvel később, politikai nyomásra be kellett zárniuk. 2017 óta minden évben megrendezték a Tienanmen téri mészárlás áldozataira megemlékező illegális virrasztást, viszont a rendőrség eddig nem tudta bizonyítani a rendezvény és szervezet közötti kapcsolatot. Szerdán azonban 12 aktivista bűnösnek vallotta magát a virrasztás szervezéséért.

A cikket Lénárd Lili írta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt