Külön kormányrendelet szabályozza, hogy ne vonatkozzon szabály az MCC budapesti központjának építkezésére

gazdaság
2021 szeptember 09., 04:47
comments 4

A Gellérthegy oldalában épülő Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) már tavaly is szabad kezet adott a kormány, miszerint kimondták, hogy

  • nem kell lefolytatni építészeti-műszaki tervpályázati eljárást,
  • településképi véleményezési eljárást
  • és településképi bejelentési eljárást,
  • illetve nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt sem.

A hvg.hu szerint most pedig azt is külön kimondták, hogy nem kell alkalmazni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet (OTÉK), ha a kormány által megállapított egyedi szabályok attól eltérnek.

photo_camera Az MCC budapesti központjának megtervezésére kiírt tervpályázat győztes pályaműve a Napur Architect Kft-től.

A lap szerint miután a kormány hivatalnokai pontonként átnézték a kerületi rendeletet, gyakorlatilag testre szabták a kormányrendeletet, amibe olyanokat írtak, hogy nem kell alkalmazni belőle a 30. § (6) bekezdés b) pont 4. alpontját, vagyis azt, hogy „a szabadonálló épület utcai építési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza – ha a szabályozási terv ettől eltérően nem rendelkezik – legfeljebb 20 méter lehet.”

Az MCC építésekor így az sem érvényes, hogy „az építmények megvalósítása során a telek természetes terepfelületét és az értékes növényállományt megváltoztatni nem szabad”, mert ebben az esetben lett egy „kivéve”, miszerint a jelenlegi növényállománytól igenis meg lehet szabadulni, „ha az a rendeltetésszerű építmény-, illetve telekhasználat műszaki követelményeinek biztosítása érdekében szükséges”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt