Orbán: Az Európai Bizottság megtámadta Lengyelországot

eu
2021 szeptember 09., 11:56
comments 6

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt.

Megbeszélésük kiemelt témája volt, hogy a lengyel kormány ellen pénzbüntetés kivetését kérte az Európai Bizottság.

Kedden történt, hogy az Európai Bizottság felkérte az EU Bíróságát, hogy érvényesítsen pénzügyi szankciót, mert a lengyel kormány nem teljesítette az EU-s bíróság egy nyáron hozott határozatát. A határozat értelmében fel kellene függeszteni a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az EU-s bíróság ugyanis arra jutott, hogy a kamara által a kormány politikai nyomás alatt tudja tartani a lengyel bírákat.

A lengyel kormány a megszabott határidőig nem cselekedett az ügyben. Amennyiben egy bírósági ítéletet egy tagállam figyelmen kívül hagy, az EU jogrendje szerint naponta pénzbüntetést vethetnek ki rá, egészen addig, amíg nem hajtja végre a határozatot. Ennek az eljárását kezdeményezte kedden az Európai Bizottság.

Andrzej Duda és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban.
photo_camera Andrzej Duda és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fische/MTI/MTVA

A magyar kormány szerint az Európai Bizottság "példátlan módon élt vissza hatalmával: megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását". Hogy a visszaélés pontosan hogyan történt meg, arra nem tértek még ki a kormány nyilatkozatai.

Orbán Viktor csütörtökön hozzátette, hogy "az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét". Hozzátette azt is, hogy " Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.