Orbán Viktor: Minden gyermek egy újabb őrhely

POLITIKA
2021 szeptember 09., 18:01
comments 9

Beszédet mondott Magyarország miniszterelnöke a minden magyar adójából gazdagon kitömött Mathias Corvinus Collegium évnyitóján. A hvg.hu beszámolója szerint Orbán Viktor Niall Ferguson brit történész, az évnyitó fő előadója „A Nyugat és a többiek" című könyvéből értette meg, hogy

  • Természetes, hogy Kína felemelkedése megviseli Európát és az Egyesült Államokat is.
  • Kérdés: hogyan lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat járt a világ előtt és állt az élén?
  • Válasz: úgy, hogy azt hitték, hogy a nyugati embernek feladata van a világgal, és cselekednie kell azért, hogy ezt beteljesítse.
  • A küldetéstudat spirituális alapjai a kereszténységre vezethetők vissza.
  • Egyre jobban az apokaliptikus hangulat jellemzi a nyugati társadalmakat.

Orbán beszélt arról is, hogy elindult egy „muszlim áradat”, amelyet beszédében később muszlim dagályként címkézett, és amelyre szerinte a Nyugat nem képes adekvát politikai válaszokat adni. Véleménye szerint dekonstruktív erők azt hirdetik, hogy a nyílt társadalom ellen lévők zsarnokságot építenek. Orbán szerint ma a nyílt társadalom a Nyugat egyetlen koncepciója, ami megfosztotta a saját küldetésébe vetett hitétől. „Ezzel szemben Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve” - mondta a miniszterelnök. „Nem lehet elveszíteni a hitet abban, amit csinálunk. Aki elveszti a hitét, az elveszti az inspirációt, a jobbra törekvés motivációját, és eljelentéktelenedik”.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Kiemelte, a magyar nyelv és kultúra egyedülálló, ami csak rajtunk keresztül és általunk létezhet.

Orbán arról is beszélt, hogy amikor a genderről, a migránsokról, Brüsszel birodalmi hajlamairól beszélget nyugati vezetőkkel, ők a vitákat „fejlődésbeli fáziskésésként” értelmezik, úgy gondolják, mi hátrébb tartunk, mert évtizedekig kimaradtunk a nyugati közösségből. Szerinte a magyarok úgy gondolják, a munkával hozzájárulnak a hivatás teljesítéséhez, és minden gyermek egy újabb őrhely.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.