Nem indítottak eljárást a Barátok Közt leszbikus csókjelenete miatt

2021 szeptember 10., péntek 12:25
7

Nem indított eljárást a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub idén véget ért klasszikus szappanoperája, a Barátok közt egyik júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt. A csókjelenetet már a melegellenes törvénycsomag elfogadása után sugározták, így elvben az jogszabályba ütköző ábrázolása is lehetett a homoszexualitásnak.

A csókjelenet, amely nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját Fotó: screenshot

A médiatanács azonban úgy értékelte, hogy a leszbikus csókjelenet "nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját".

A Médiatanács a nyári ülésezési szünet után szeptember 7-én tartotta meg első őszi ülését. Ezen kibővítették, de egyelőre még nem hozták nyilvánosságra a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó ajánlásukat, amit a melegellenes törvénycsomagnak megfelelően kellett kiigazítaniuk, hogy a műsorszolgáltatók is tisztában lehessenek vele, milyen szempontok szerint kell majd 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolni azokat a műsorszámokat, amelyeknek "meghatározó eleme" az, ami a törvény megfogalmazása szerint "a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése".

Azt, hogy mi tekinthető a homoszexualitás népszerűsítésének, a kormány többszöri kérdésünk ellenére se tudta definiálni, hiába kértük írásban, illetve Gulyás Gergely heti sajtótájékoztatóján élőben is. (Via Telex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt