Nem indítottak eljárást a Barátok Közt leszbikus csókjelenete miatt

ÉLET
2021 szeptember 10., 12:25
comments 7

Nem indított eljárást a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub idén véget ért klasszikus szappanoperája, a Barátok közt egyik júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt. A csókjelenetet már a melegellenes törvénycsomag elfogadása után sugározták, így elvben az jogszabályba ütköző ábrázolása is lehetett a homoszexualitásnak.

A csókjelenet, amely nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját
photo_camera A csókjelenet, amely nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját Fotó: screenshot

A médiatanács azonban úgy értékelte, hogy a leszbikus csókjelenet "nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját".

A Médiatanács a nyári ülésezési szünet után szeptember 7-én tartotta meg első őszi ülését. Ezen kibővítették, de egyelőre még nem hozták nyilvánosságra a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó ajánlásukat, amit a melegellenes törvénycsomagnak megfelelően kellett kiigazítaniuk, hogy a műsorszolgáltatók is tisztában lehessenek vele, milyen szempontok szerint kell majd 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolni azokat a műsorszámokat, amelyeknek "meghatározó eleme" az, ami a törvény megfogalmazása szerint "a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése".

Azt, hogy mi tekinthető a homoszexualitás népszerűsítésének, a kormány többszöri kérdésünk ellenére se tudta definiálni, hiába kértük írásban, illetve Gulyás Gergely heti sajtótájékoztatóján élőben is. (Via Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.