Ha lesz kormányváltás, Magyarország akkor is kiesik az uniós Pfizer-beszerzésből

POLITIKA
2021 szeptember 11., 09:46
comments 31

A DK kérdésére, hogy a választások után egy esetleges új kormánynak lenne-e lehetősége visszalépni az oltóanyag-beszerzési rendszerbe, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt válaszolta, az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech-Pfizer az említett szerződés alapján szállít.

A magyar kormány májusban jelentette be, hogy Magyarország nem vesz részt a következő, közös európai uniós vakcinabeszerzésben. A döntést azal indokolták, hogy az ország kellő tartalékot halmozott fel, illetve rendelt meg, 2022 év végéig pedig 10 millió vakcina érkezik még az országba.

photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

A napi.hu azt írja, Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje írt levelet Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy arra kérje, tartsanak fenn az uniós beszerzésnél szabad kapacitást, hogy a magyar választások után egy esetleges új kormány visszaléphessen az oltóanyag-beszerzési rendszerbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.