2050-re 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás

klímaváltozás
2021 szeptember 13., 14:32
comments 1

A következő három évtizedben több mint 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás - derül ki a Világbank friss jelentéséből. A jelentés több forgatókönyvet is megvizsgált, és arra jutott, hogy a minden eddiginél súlyosabb migrációs válságot csak azonnali és drasztikus üvegházgáz-kibocsátás csökkentéssel lehet esély elkerülni. Összehasonlításképp: 2020-ban az ENSZ adatai szerint 82,4 millió ember volt a világon, akinek el kellett hagynia az otthonát. A Világbank szerint a klímaváltozás 2050-ig egymagában is több mint háromszorosára növelheti ezt a számot.

A jelentés szerint a klímaváltozás három tényezőn keresztül készteti otthonaik elhagyására az embereket: vízhiány, csökkenő terméshozamok és emelkedő tengerszint miatt. A jelentésben tehát nem szerepelnek azok az emberek, akiket esetleg a klímaváltozás hatásai miatt induló háborúk üldöznek el, sem azok, akiknek az egyre gyakoribbá váló, súlyos természeti katasztrófák miatt kell majd új otthon.

A legkedvezőbb forgatókönyv (ami azonnali és drasztikus kibocsátáscsökkentést feltételez) csak 44 millió klímamenekülttel számol.

A Világbank szakértői szerint Afrika Szaharától délre eső része a legsebezhetőbb, itt a klímaváltozás hatásai akár 86 millió ember költözését is eredményezhetik. Észak-Afrikában ez a szám csak 19 millió, viszont itt ez a 19 millió is a régió teljes lakosságának csaknem tizede.

Dél-Ázsiában pedig a tenger által fenyegetett és rendkívül magas népsűrűségű Banglades van különösen rossz helyzetben. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.