2050-re 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás

2021 szeptember 13., hétfő 14:32
1

A következő három évtizedben több mint 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás - derül ki a Világbank friss jelentéséből. A jelentés több forgatókönyvet is megvizsgált, és arra jutott, hogy a minden eddiginél súlyosabb migrációs válságot csak azonnali és drasztikus üvegházgáz-kibocsátás csökkentéssel lehet esély elkerülni. Összehasonlításképp: 2020-ban az ENSZ adatai szerint 82,4 millió ember volt a világon, akinek el kellett hagynia az otthonát. A Világbank szerint a klímaváltozás 2050-ig egymagában is több mint háromszorosára növelheti ezt a számot.

A jelentés szerint a klímaváltozás három tényezőn keresztül készteti otthonaik elhagyására az embereket: vízhiány, csökkenő terméshozamok és emelkedő tengerszint miatt. A jelentésben tehát nem szerepelnek azok az emberek, akiket esetleg a klímaváltozás hatásai miatt induló háborúk üldöznek el, sem azok, akiknek az egyre gyakoribbá váló, súlyos természeti katasztrófák miatt kell majd új otthon.

A legkedvezőbb forgatókönyv (ami azonnali és drasztikus kibocsátáscsökkentést feltételez) csak 44 millió klímamenekülttel számol.

A Világbank szakértői szerint Afrika Szaharától délre eső része a legsebezhetőbb, itt a klímaváltozás hatásai akár 86 millió ember költözését is eredményezhetik. Észak-Afrikában ez a szám csak 19 millió, viszont itt ez a 19 millió is a régió teljes lakosságának csaknem tizede.

Dél-Ázsiában pedig a tenger által fenyegetett és rendkívül magas népsűrűségű Banglades van különösen rossz helyzetben. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt