Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Péterfalvi: Az Örkény színház nem kérhet védettségi igazolványt

színház
2021 szeptember 13., 13:29
comments 12

Az Örkény Színház bejelentette, csak azok mehetnek a színházba, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, de az adatvédelmi hatóság szerint ehhez a színháznak nincs joga – írja a Klubrádió.

A lap kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője közölte, hogy a koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, aminek a kezelése főszabály szerint tilos.

photo_camera Péterfalvi Attila Fotó: Halász Júlia

Adatkezelői oldalról színházaknál az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása vagy EU-s és nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.

Péterfi azt írja, a koronavírus elleni védettség tényének kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.

Nem minősül olyan rendezvénynek a kulturális esemény, ahol igazolványt lehet kérni, „ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni”.

„Mivel az Örkény Színház előadásaira, és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az »előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény« kategóriájába tartoznak” – írja.

A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, „ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket”.

Péterfalvi azt javasolta, hogy ha az Örkény szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében. (Klubrádió)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt