Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Josep Borrell: A járvány próbára tette az uniós polgárok bizalmát a demokratikus intézményekben

2021 szeptember 14., kedd 13:51

A koronavírus-járvány próbára tette az EU-s állampolgárok bizalmát az őket szolgálni hivatott demokratikus intézményekben, miközben egyre több fenyegetés éri az újságírókat, fokozódott az erőszak és a politikai megosztottság - írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője és Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke a demokrácia világnapja alkalmából közzétett közleményében.

Azt írták, olyan közös erőfeszítésekre van szükség, amik előmozdítják a szabad és tisztességes választásokat, a jogállamiságot és a médiapluralizmust, mivel ezek alapkövetelmények ahhoz, hogy minden polgár szabadnak és erősnek érezze magát.

Felhívták a figyelmet: harcolni kell a félretájékoztatás ellen, egyre több lehetőséget kell teremteni az emberek bevonására a döntéshozatali folyamatokba. A biztosok emlékeztettek arra, hogy világszerte növelik a pénzügyi és politikai támogatást azoknak, akik előmozdítják a demokratikus részvételt, biztosítják az intézményi fékeket és ellensúlyokat, és felelősségre vonják a döntéshozókat. A Bizottság európai demokráciáról szóló cselekvési terve konkrét intézkedéseket határoz meg ezeken a területeken – írták.

Josep Borrell tavaly április 22-én Brüsszelben Fotó: Olivier Hoslet/AFP

Az uniós tisztségviselők bejelentették, hogy jövőre úgynevezett „uniós részvételi platformot” indítanak a fiatalok és a gyerekek társadalmi részvételének növelésére. Az Európa jövőjéről szóló konferencián meghallgatják a demokrácia megerősítésére tett ajánlásokat. „Megerősítjük elkötelezettségünket, hogy egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalmakat építünk, amik mindenkit befogadnak, tiszteletben tartanak, védelmeznek és jogokat biztosítanak” – írta Borrell és Suica. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt