Josep Borrell: A járvány próbára tette az uniós polgárok bizalmát a demokratikus intézményekben

eu
2021 szeptember 14., 13:51

A koronavírus-járvány próbára tette az EU-s állampolgárok bizalmát az őket szolgálni hivatott demokratikus intézményekben, miközben egyre több fenyegetés éri az újságírókat, fokozódott az erőszak és a politikai megosztottság - írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője és Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke a demokrácia világnapja alkalmából közzétett közleményében.

Azt írták, olyan közös erőfeszítésekre van szükség, amik előmozdítják a szabad és tisztességes választásokat, a jogállamiságot és a médiapluralizmust, mivel ezek alapkövetelmények ahhoz, hogy minden polgár szabadnak és erősnek érezze magát.

Felhívták a figyelmet: harcolni kell a félretájékoztatás ellen, egyre több lehetőséget kell teremteni az emberek bevonására a döntéshozatali folyamatokba. A biztosok emlékeztettek arra, hogy világszerte növelik a pénzügyi és politikai támogatást azoknak, akik előmozdítják a demokratikus részvételt, biztosítják az intézményi fékeket és ellensúlyokat, és felelősségre vonják a döntéshozókat. A Bizottság európai demokráciáról szóló cselekvési terve konkrét intézkedéseket határoz meg ezeken a területeken – írták.

Josep Borrell 2019. április 22-én Brüsszelben
photo_camera Josep Borrell tavaly április 22-én Brüsszelben Fotó: Olivier Hoslet/AFP

Az uniós tisztségviselők bejelentették, hogy jövőre úgynevezett „uniós részvételi platformot” indítanak a fiatalok és a gyerekek társadalmi részvételének növelésére. Az Európa jövőjéről szóló konferencián meghallgatják a demokrácia megerősítésére tett ajánlásokat. „Megerősítjük elkötelezettségünket, hogy egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalmakat építünk, amik mindenkit befogadnak, tiszteletben tartanak, védelmeznek és jogokat biztosítanak” – írta Borrell és Suica. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.