Nagy bajban van Kína ingatlanóriása

2021 szeptember 14., kedd 5:48
7

Nem bírja fizetni a hiteleit a kínai Evergrande, a világ egyik legnagyobb ingatlanos cége. Az óriásvállalat több mint 1,2 millió ingatlant kezel, leányvállalatai az elektromos autóktól a pénzügyi szolgáltatásokig sok mindennel foglalkoznak. Kedden mintegy száz részvényes megrohanta a cég székházát, a pénzüket követelve, de a biztonsági őrök elállták az útjukat.

Az Evergrande sok hitelt vett fel, ebből többek között lakóparkokat épített, amelyekben a lakásokat előre kifizettette a vevőkkel. Csakhogy elfogyott a pénze, nem tudja a hiteleket törleszteni, és mivel Kínában lefelé mennek az ingatlanárak a piac túlfűtöttsége után - leginkább az állami beavatkozásoknak köszönhetően -, ezért a hiányt a cég nem tudja a meglévő ingatlanjainak eladásával kipótolni. Így az építkezések is leállhatnak, aminek nyomán a félig kész otthonaikat előre kifizető vevők kerülhetnek kínos helyzetbe.

Az Evergrande egy pekingi építkezése. Fotó: GREG BAKER/AFP

Bár a cég egyelőre azt állítja, hogy minden problémát megoldanak, csak kis türelmet kérnek a hitelezőktől és a befektetőktől, sok elemzés szerint az államosítás lesz a megoldás. A várakozások szerint a kormány feldarabolja a vállalatot, és átveszi majd az irányítást. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt