Nagy bajban van Kína ingatlanóriása

külföld
2021 szeptember 14., 05:48
comments 7

Nem bírja fizetni a hiteleit a kínai Evergrande, a világ egyik legnagyobb ingatlanos cége. Az óriásvállalat több mint 1,2 millió ingatlant kezel, leányvállalatai az elektromos autóktól a pénzügyi szolgáltatásokig sok mindennel foglalkoznak. Kedden mintegy száz részvényes megrohanta a cég székházát, a pénzüket követelve, de a biztonsági őrök elállták az útjukat.

Az Evergrande sok hitelt vett fel, ebből többek között lakóparkokat épített, amelyekben a lakásokat előre kifizettette a vevőkkel. Csakhogy elfogyott a pénze, nem tudja a hiteleket törleszteni, és mivel Kínában lefelé mennek az ingatlanárak a piac túlfűtöttsége után - leginkább az állami beavatkozásoknak köszönhetően -, ezért a hiányt a cég nem tudja a meglévő ingatlanjainak eladásával kipótolni. Így az építkezések is leállhatnak, aminek nyomán a félig kész otthonaikat előre kifizető vevők kerülhetnek kínos helyzetbe.

Az Evergrande egy pekingi építkezése.
photo_camera Az Evergrande egy pekingi építkezése. Fotó: GREG BAKER/AFP

Bár a cég egyelőre azt állítja, hogy minden problémát megoldanak, csak kis türelmet kérnek a hitelezőktől és a befektetőktől, sok elemzés szerint az államosítás lesz a megoldás. A várakozások szerint a kormány feldarabolja a vállalatot, és átveszi majd az irányítást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.